ŽALILA ZA SINOM DVE DECENIJE: Preminula baka koja je grlila lobanju sina
Foto: Screeenshot

TUGA

ŽALILA ZA SINOM DVE DECENIJE: Preminula baka koja je grlila lobanju sina

Društvo -

Baka Dobrina Prodanović (82), nesrećna žena iz Srebrenice koje je 25 godina svakodnevno oplakivala svog sina, čija je slika sa sinovljevom lobanjom postala simbol užasa rata u BiH, preminula je pre dva dana.

Dobrina je majka Živana Prodanovića. Njena fotografija sa sinovljevom lobanjem obišla je svet, a to je i najpotresnije svedočenje proteklog rata o zločinima koji su učinjeni nad srpskim stanovništvom u Podrinju.

Dobrina je 1993. godine zastala pred zemnim ostacima svog stradalog sina, tačnije, pred njegovom lobanjom, pršljenom, tri rebra i levom lopaticom. Odmah je prepoznala po navlaci za zube da je to njen Živan, momak koji je ubijen sa 24 godine. Obgrlila je lobanju i zakukala. - Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilila sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelile. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine - rekla je ova nesrećna žena u izjavi za medije 2016. godine.

Slika koja je obišla svet... Dobrila Prodanović
Slika koja je obišla svet... Dobrila Prodanovićfoto: EPA/Stringer

Živan je stradao u selu Ratkovići kod Srebrenice pošto su pripadnici armije BiH u njega upali, palile kuće i ubijali ljude. Selo, u kom je pre rata živelo 338 Srba, opustelo je, a majka nije mogla da smogne snage da se vrati na ognjište gde je odgajala sina. Ova majka heroina do svoje smrti živela je kod Bratunca. - Duša me strašno boli. Mogla sam umreti u selu, kuća spaljena, nema mi deteta... Preklinjala sam da me sklone odatle, nisam mogla to da izdržim. Tugujem, sama sam. Plačem i samo plačem, oči mi se nisu još osušile. Izvadili su mi srce iz grudi, živim bez srca, bez mog Živana, ne znam ni kako sam živa - govorila je ona.

Dobrina Prodanović sahranjena je juče na porodičnom groblju u Fakovićima.

Razrušili selo TRAGOVI MUČENJA

Dobrina je poslednji put Živana videla živog 21. juna 1992. godine pred zoru, u trenutku kad su muslimani napali njihovo selo Ratkoviće bez ikakvog razloga i najave. Više od 600 vojnika napalo je i do temelja razrušilo mirno srpsko selo i ubilo dvadeset jednog meštanina. Živan je bio ranjen u nogu, ali je dopao u ruke napadačima. Prilikom obdukcije ostataka tela izvađenih iz grobnice u kojoj je bio pokopan i on ustanovljeno je da je na njima bilo tragova mučenja.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja