ON JE BLAGO KOJE SMO IZGUBILI, ODAJMO MU POŠTOVANJE KAKVO ZASLUŽUJE! Pročitajte pismo Ane Brnabić o genijalcu Mihajlu!
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

KURIR EKSKLUZIVNO

ON JE BLAGO KOJE SMO IZGUBILI, ODAJMO MU POŠTOVANJE KAKVO ZASLUŽUJE! Pročitajte pismo Ane Brnabić o genijalcu Mihajlu!

Društvo -

Predsednica Vlade je pre nekoliko dana uputila pismo Gradu Beogradu s molbom da ovaj mladi fizičar, koji je tragično preminuo od karcinoma u Americi, gde je studirao na Univerzitetu Kembridž, bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana u prestonici.

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić biće sahranjen u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, zahvaljujući ličnoj inicijativi premijerke Srbije Ane Brnabić, otkriva Kurir.

foto: Printscreen

Naime, predsednica Vlade je pre nekoliko dana uputila pismo Gradu Beogradu s molbom da ovaj mladi fizičar, koji je tragično preminuo od karcinoma u Americi, gde je studirao na Univerzitetu Kembridž, bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana u prestonici.

Zadivio svet i  ražalostio Srbiju... Mihajlo Sporić
Zadivio svet i ražalostio Srbiju... Mihajlo Sporićfoto: Privatna Arhiva

Menjao svet

- Duboko nas je potresla vest da je naš mladi fizičar Mihajlo Sporić preminuo u 22. godini života, nakon dvogodišnje borbe s teškim oblikom karcinoma. Za vreme školovanja u Matematičkoj gimnaziji predstavljao je Srbiju na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima, gde je osvojio prestižne nagrade. Uvek je ponosno predstavljao našu zemlju na svim meridijanima sveta i fantastičan je primer mladima kako radom, ulaganjem u sebe i odnosom prema drugima čovek sam može menjati svet - stoji u inicijativi premijerke.

foto: Printscreen Tanjug

Brnabićeva zatim navodi da je svesna da u ovakvim trenucima čovek može reagovati ishitreno i brzopleto. - Ipak, čvrsto stojim pri stavu da Mihajlo Sporić zaslužuje da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Ne zanemarujući činjenicu da za svog kratkog života verovatno nije stigao da zabeleži rezultate kakve su zabeležile veličine koje su sahranjene na tom mestu, svi njegovi uspesi i svedočenja njegovih profesora, kolega, prijatelja, akademika govore u prilog tome da je samo i isključivo podmukla bolest uzrok koji ga je sprečio. Kao predsednica Vlade, želim da vas zamolim da razmotrite moj predlog da Mihajlo Sporić bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana i da se time Srbija, barem u nekoj meri, oduži ovom mladom čoveku koji nas je, verujte, za svoje 22 godine zadužio dovoljno da ovaj presedan ne bi trebalo dovoditi u pitanje - rekla je predsednica Vlade i dodala:

Izgubili smo mnogo

- Ovo blago smo, na nemerljivu žalost svih nas, zauvek izgubili, ali hajde da učinimo sve što je do nas da ovakvim ljudima i nakon smrti odajemo poštovanje kakvo zaslužuju.

Da podsetimo, Sporić je bio student fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž, a preminuo je 7. novembra u 22. godini posle duže bolesti. Sporić će biti sahranjen 21. novembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, a komemoracija će se održati istog dana u 11 časova u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

SAMO NEKE OD MIHAJLOVIH NAGRADA:

- Zlatna medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine - Zlatna medalja na Internacionalnoj Žautikov olimpijadi 2016. godine - Zlatna medalja na Rumunskom masteru iz fizike 2016. godine - Bronzana medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2016. - Dobitnik Svetosavske nagrade - Nosilac Vukove diplome

Srđan Ognjanović VAŽNA PORUKA PREMIJERKE

foto: Dado Đilas

Legendarni direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže da je ovo veoma lep potez Ane Brnabić. - Ona je i ranije imala dosta razumevanja i poštovanja za našu školu. I s našim bivšim učenicima, ali i sa školom je premijerka uvek imala veoma lepu saradnju i uvek je bila tu da nam pomogne. Drago mi je što je sada poslala poruku da jedan tako telentovan i mlad čovek kao što je bio Mihajlo, uprkos tome što ga je bolest sprečila da dostigne još mnogo toga, treba da bude među velikanima - rekao je Ognjanović za Kurir.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track