ZLOUPOTREBA RELIGIJE U SVRHE EKSTREMIZMA I TERORIZMA: Okrugli sto o vrbovanju od strane radikalnih grupa
Foto: Privatna Arhiva

IPO Srbija

ZLOUPOTREBA RELIGIJE U SVRHE EKSTREMIZMA I TERORIZMA: Okrugli sto o vrbovanju od strane radikalnih grupa

Društvo -

Okrugli sto na temu zloupotreba religije u svrhe ekstremizma i terorizma, organizovan je danas u Beogradu, u organizaciji Internacionalne policijske organizacije (IPO). Kroz naučni pristup viđeno je kako se od normalne osobe pravi radikalnim ekstremista, ali su i predočene mere prevencije.

Prisustvovalo je oko 40 građana i više novinarskih ekipa. Okupljenima se na početku obratio predsednik IPO Ilija Životić koji je zahvalivši se prisutnima na početku događaja izložio istorijski aspekt ekstremizma i terorizma od samog nastanka do današnjice.

Predavači su bili kapelan Goran Avramov, protestantski teolog Sergej Beuk, stručnjak za borbu protiv sekti i teolog Nemanja Ivančić, kao i predsednik IPO Ilija Životić

Protestantski teolog Sergej Beuk izložio je do sada slabo spominjan koncept postkonflitske teologije. Jedan zaista zanimljiv i pristup vredan proučavanja.

Imali smo priliku da čujemo i stavove Hrišćanske Adventističke Crkve u Srbiji vezane za nasilje i radikalizaciju. Njihov način teološkog usmeravanja vernika putem stubova svog verskog koncepta od kojih naglašavaju oprost i pomirenje.

Teolog i Predsednik saveta za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Opštine Palilula Miroljub Nestorović govorio je o stavu Srpske Pravoslavne Crkve vezanim za sukobe i ekstremizam.

foto: Privatna Arhiva

Profesor Ratomir Antonović, Ilija Životić, Darko Obradović, Biljana Obradović Diplomirani teolog i Predsednik odseka za borbu protiv sekti u Centru za Bezbednost Istrage i Odbranu DBA Nemanja Ivančić upoznao je prisutne o načinu vrbovanja u sekte, opasnostima od sektnog ekstremizma ali i načinu organizovanja terorističkih organizacija baziranim na sektnom delovanju.

Darko Obradović kao generalni sekretar Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost izložio je prisutnima ceo proces stvaranja jednog ekstremiste i kasnije teroriste. Kroz jedan naučni pristup u slikovitoj prezentaciji videli smo koji su to faktori koji mogu dovesti do toga da se jedna osoba radikalizuje i na koji način, ali smo se upoznali i sa merama prevencije.

Profesor Ratomir Antonović koji predaje Bezbednost na Fakultetu Univerziteta Konstantin Veliki iz Niša imao je veoma interaktivan pristup prema publici i predstavio načine finansiranja terorističkih organizacija koje upravo koriste religiju ne bi li privukle članove i finansijere. Predstavio nam je i kratak istorijat terorizma na KiM i ukazao na dvoličnost delova međunarodne zajednice u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

Za 30. novembar zakazano je predavanju Dr. Siniše Pepića ,, Finansiranje Međunarodnog Terorizma ,,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track