Najnovije vesti

GOJKOVIĆEVA: Jedan od prioritetnih ciljeva našeg društva je borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

GOJKOVIĆEVA: Jedan od prioritetnih ciljeva našeg društva je borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici

Društvo

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je danas da je borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici jedan od prioritetnih ciljeva našeg društva.

U izjavi za javnost podovom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Gojković kaže da podaci da je od početka godine u Srbiji ubijeno 28 žena, kao i da u više od polovine slučajeva nasilje u porodici nije bilo prijavljeno, govore o neophodnosti da sve institucije našeg društva pojačaju aktivnosti na suzbijanju nasilja, podršci žrtvama i ohrabrivanju žrtava da nasilje i nasilnike prijave.

- Posebnu pažnju je potrebno posvetiti sprečavanju i zaštiti od nasilja žena na selu, starijih žena i pružanju podrške i pomoći za njihovo osamostaljivanje, rekla je predsednica parlamenta.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je utvrdio jasne instrumente za borbu protiv ovog oblika nasilja i bolju koordinaciju državnih organa, kao i njihovu obučenost da prepoznaju nasilje prema ženama doneo je pomake, ali je važna njegova potpuna i dosledna primena i u narednom periodu, istakla je ona.

- Pred nama je donošenje i novog zakona o rodnoj ravnopravnosti, na osnovu najboljih praksi zemalja u regionu i iskustva drugih evropskih država, čiji je važan segment posvećen i suzbijanju nasilja nad ženama, rekla je Gojković.

Ona je apelovala na sve da prijave nasilje kada ga primete i da ne okreću glavu i pozvala sve institucije na nastavak odlučne borbe na suzbijanju nasilja nad ženama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...