STRUČNJACI O RIZIKU OD ZEMLJOTRESA U SRBIJI: Nema razloga za paniku, područja najznačajnije kompresije dosta udaljena
Foto: AP/Ilustracija

Katedra za dinamičku geologiju

STRUČNJACI O RIZIKU OD ZEMLJOTRESA U SRBIJI: Nema razloga za paniku, područja najznačajnije kompresije dosta udaljena

Društvo -

Stručnjaci sa Katedre za dinamičku geologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu navode da područje Srbije spada u teritorije koje nisu izložene riziku od zemljotresa razorne snage i da zato razloga za paniku nema.

Od teritorije Srbije dosta su udaljena područja najznačajnije kompresije koja dovodi do akumulacije i oslobađanja seizmičke energije, navode stručnjaci i preciziraju da se te oblasti nalaze u domenu obale Jadranskog, Jonskog i Egejskog mora.

Oni podsećaju da kao posledica transfera stresa iz domena Dinarida ka kontinentalnoj unutrašnjosti, dolazi do povremene seizmičke aktivnosti umerenog intenziteta i na prostoru Srbije.

- U tom kontekstu, područja centralne i zapadne Srbije i Kosova su seizmički aktivnije u odnosu na ostale delove državne teritorije, ali to nije razlog za paniku - navode stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta i podsećaju da su zemljotresi prirodni fenomeni, koji se relativno često dešavaju ali ih ljudi najčešće ne osećaju.

Kao što se može videti na mapi Seizmološkog zavoda, prostor Srbije ne predstavlja područje sa čestimi jakim zemljotresima.

- I kada se dogode jači zemljotresi, oni nisu takvog intenziteta i rušilačke snage kakva je karakteristična za zemljotrese koji su vezani za tektonski aktivne kolizione zone, kakva je ona situirana duž obale Jadranskog, Jonskog i Egejskog mora - navode stručnjaci.

Takođe, kako dodaju, savremno građeni objekti na teritoriji Srbije su projektovani i izgrađeni po propisima koji u obzir uzimaju i seizmičnost područja na kome se gradi.

Dodatno, i objekti izgrađeni pre stotinak ili nešto manje godina još su u dobrom stanju i za sve ove godine nisu značajnije oštećeni zemljotresima.

- Uzevši sve u obzir, može se reći da je područje Srbije nije preterano ugroženo od zemljotresa jačeg intenziteta. U tom smislu, ne treba preterano brinuti da bi zemljotresi koji se dešavaju duž obale, poput serije zemljotresa koji potresaju Albaniju, od kojih je najači bio onaj od 6,4 stepeni, ili serije koja je usledila u Hercegovini mogli značajnije ugroziti stanovništvo i objekte na teritoriji Srbije - naveli su stručnjaci.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track