VEOMA VAŽNA AKCIJA BIA: Rasturanjem mreže špijuna zaštićena je i naša namenska industrija!
Foto: Kurir

Ilija Životić o akciji Bezbednosno-informativne agencije

VEOMA VAŽNA AKCIJA BIA: Rasturanjem mreže špijuna zaštićena je i naša namenska industrija!

Društvo -

Akcijom BIA, hapšenjem osumnjičenih i rasturanjem mreže špijuna, sem važne operacije na planu bezbednosti države, zaštićena je i naša namenska industrija, kaže Ilija Životić, ekspert za bezbednost.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA), podsetimo, podnela je 28. novembra, krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža iz člana 315 Krivičnog zakonika Srbije.

- Još važnije je to da se rasturanjem ove mreže špijuna zapravo štiti i naša namenska industrija koja je postala dominantna na ovim prostorima. Podsetio bih na dogovor naše države sa kineskim partnerima o kupovini, ali i transferu tehnologije za proizvodnju bespilotnih letelica. Ta tehnologija kao i ona u namenskoj industriji su upravo ovom akcijom najviše zaštićene - ocenjuje Životić, koji je i predsednik strukovne organizacije IPO.

Podsetimo, BIA je prikupila podatke koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se Dražen Letić, bivši pripadnik MUP Srbije, svesno, tajno i organizovano, uz materijalnu nadoknadu, po nalozima pripadnika hrvatskih bezbednosnih i političkih struktura, te lica koja se nalaze u prikrivenoj službi Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) Hrvatske, na teritoriji Srbije angažuje na prikupljanju informacija koje imaju obaveštajni karakter, prenošenju istih navedenim inostranim obaveštajnim činiocima, te preduzimanju drugih aktivnosti kojima pomaže rad hrvatskih obaveštajnih struktura, a koje su usmerene na ugrožavanje nacionalne bezbednosti Srbije, međunarodno-političkih i ekonomskih interesa naše zemlje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track