Najnovije vesti

PREDSEDNIK UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA PORUČIO:  Vraćamo građanima poverenje u institucije države
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SKUPŠINA

PREDSEDNIK UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA PORUČIO: Vraćamo građanima poverenje u institucije države

Društvo

Naš cilj je vraćanje poverenja građana u institucije države, a na prvom mestu jačanje profesionalnog integriteta sudija i tužilaca, poručio je Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca na redovnoj skupštini UST i Udruženja sudijskim pomoćnika Srbije, kojoj su prisustvovali brojne sudije, tužioci, advokati i predstavnici međunarodnih organizacija.

- UST je odlučno i rešeno da građanima vrati poverenje u pravosudni sistem, da sudijama i tužiocima vrati dignitet i pravo da dostojanstveno i odgovorno rade svoj posao, da se ne stide, da svako odgovara za svoj rad i da taj rad bude merilo za napredovanje u karijeri - kaže Stefanović.

On podseća i da se upravo ove godine navršava desetogodišnjica reforme pravosuđa iz 2009., koja je prema njegovim rečima, nanela težak poraz pravosuđu.

- Pre tačno 10 godina naše pravosuđe je pokleklo pred silom. Preko 800 sudija i tužilaca je izabačeno na ulicu bez jasnih kriterijuma i merila, po nečijoj volji ili nevolji, nečijem ukusu ili krajnjem neukusu. Svi mi koji smo bili u sudnicama tada, sudije, tužioci, pomoćnici, pripravnici, mogli smo da vidimo očaj i nemoć u očima sudija i tužilaca koji su tada bili razrešeni, ali i kod onih kolega koji su ostali na svojim funkcijama ili napredovali. Zaslugu u ublažavanju katastrofalnih posledica te reforme svakako imaju strukovna udruženja koja su se u tim danima, mesecima, godinama, borila i izvojevala kakvu takvu pobedu - podsetio je Stefanović tvrdeći da je "takozvani reizbor" za sobom ostavio posledice koje se osećaju i nakon 10 godina.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ambicije pojedinaca poslušnika u koaliciji sa neodgovornom politikom odvele su kolege i struku u očaj. Eksperiment zvani "reizbor sudija i tužilaca" doveo je strah na velika vrata, a naš zadatak je da takav strah eliminišemo - obratio se Stefanović na godišnjoj skupštini podsećajuci da građanima i državi treba nezavisno, jako, stručno i odgovorno pravosuđe.

Igor Jurić: I porodice su u doživotnom zatvoru

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić pozvao je danas sudije da razumeju porodice ubijene dece i da se ne libe da u budućnosti izriču kaznu doživotnog zatvora koja sutra počinje da se primenjuje, a usvojena je na inicijativu ove fondacije, prenosi Tanjug.

"Ja ne mogu s vama da govorim o pravu, ali ja sam otac ubijene devojcice pred kojom je bila budućnost... o tome mogu da vam pričam, rekao je Jurić na svečanoj sednici udruženja sudija i tužilaca Srbije. On je napomenuo da je svestan da će ova kazna doživotnog zatvora biti velika odgovornost za sudije, jer su i oni emotivni ljudi. Ali, i mi porodice ubijene dece smo osuđeni na doživotni zatvor. Vi morate da budete odgovorni i da osuditr ubice naše dece, rekao je Jurić.

(Kurir.rs/J.Spasić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...