BRUKA! MINISTAR NE RAZLIKUJE SRPSKE MANASTIRE KULTURO, EVE ME: Vladan Vukosavljević govorio o Žiči, a pokazivao Sopoćane
Pobrkao svetinje... Vladan Vukosavljević, Foto: Screenshot RTV KV

Blam

BRUKA! MINISTAR NE RAZLIKUJE SRPSKE MANASTIRE KULTURO, EVE ME: Vladan Vukosavljević govorio o Žiči, a pokazivao Sopoćane

Društvo -

Pogreši čovek: Vladan Vukosavljević je tokom posete žičkom manastiru, govoreći o njegovoj obnovi, umesto ilustracije kako je ta crkva izgledala pre 150 godina, izvadio fotografiju druge svetinje

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević propisno se obrukao jer je pokazao očigledan nemar i(li) neznanje, pošto je pobrkao, verovali ili ne, srpske manastire - Žiču i Sopoćane.

Vukosavljević je, naime, tokom posete žičkom manastiru, govoreći o njegovoj obnovi, umesto ilustracije kako je ta crkva izgledala pre 150 godina, pokazivao fotografiju Sopoćana, što se komentariše kao neviđena bruka.

Ko na slici

- Obnova Žiče postaje sve interesantnija. Ministar kulture je u manastiru Žiča govorio o obnovi te svetinje i kako je crkva izgledala pre 150 godina, a pokazivao je fotografiju Sopoćana. Sopoćana! Bar je sliku danas lako proveriti, pa i na sajtu samog manastira Žiča. Sliku mu je verovatno dao neko od stručnjaka koji su ga pratili i pokazivali kako će da obnove fasadu. Valjda nemaju staru fotografiju Žiče, a Sopoćani su fotogeničniji... Nadamo se da će za obnovu fasade koristiti prave podatke, da ne dobijemo još jedne Sopoćane - komentar je jednog od korisnika Tvitera, a drugi se nadovezao: „Zamisli, dođe i kaže: - Ruši to. Ima da se gradi, da bude ko na slici“.

Nizali su se komentari „kuku blama?!“ i „kako smo postali tako bezočno nemarni i bestidni u neznanju“...

Ministar Vukosavljević tvrdi, međutim, za Kurir da se radi o tehničkoj grešci, koju na licu mesta nisu zapazili ni stručnjaci, ni sveštena lica. U tome ne vidi ništa strašno, jer to se, kaže, dešava.

Sporna fascikla

- Fasciklu sa fotografijama sam dobio na licu mesta od naših stručnjaka za konzervaciju i restauraciju, pa je možda došlo do greške u redosledu. Bilo je fotografija raznih manastira, dakle tehnička omaška. To se dešava i ništa strašno nije u pitanju, a naročito nema veze sa suštinskom temom, obnovom manastira Žiča - navodi Vukosavljević.

Upitan da li to onda znači da nije u pitanju njegova odgovornost, nemar, već mali gaf, on odgovara: - Mislim da sada već preterujete. Dobili ste precizan odgovor na postavljeno pitanje. Tu sitnu tehničku grešku na licu mesta nije zapazilo ni sestrinstvo manastira, ni veći broj prisutnih stručnjaka.

Sopoćani

foto: Shutterstock

- manastir kod Novog Pazara

- podigao ga kralj Stefan Uroš Prvi

- jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenika, uvršten na Uneskovu listu svetske baštine

Žiča

foto: Shutterstock

- manastir kod Kraljeva

- pretpostavlja se da je izgrađen 1206-1221. - ktitor je Stefan Nemanjić, brat Svetog Save

Kurir.rs/ B. Bojić Foto: Screenshot RTV KV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track