PREDSEDNIK UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA: Vraćamo građanima poverenje u institucije!
Skupština Udruženja sudija i tužilaca... Nenad Stefanović, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

poruka

PREDSEDNIK UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA: Vraćamo građanima poverenje u institucije!

Društvo -

Zaslugu u ublažavanju katastrofalnih posledica te reforme svakako imaju strukovna udruženja koja su se u tim danima, mesecima, godinama, borila i izvojevala kakvu-takvu pobedu

Naš cilj je vraćanje poverenja građana u institucije države, a na prvom mestu jačanje profesionalnog integriteta sudija i tužilaca, poručio je juče Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca na redovnoj skupštini UST i Udruženja sudijskih pomoćnika Srbije, kojoj su prisustvovali brojne sudije, tužioci, advokati i predstavnici međunarodnih organizacija.

- UST je odlučan i rešen da građanima vrati poverenje u pravosudni sistem, da sudijama i tužiocima vrati dignitet i pravo da dostojanstveno i odgovorno rade svoj posao, da se ne stide, da svako odgovara za svoj rad i da taj rad bude merilo za napredovanje u karijeri - kaže Stefanović.

On podseća i da se upravo ove godine navršava desetogodišnjica reforme pravosuđa iz 2009, koja je, prema njegovim rečima, nanela težak poraz pravosuđu.

- Pre tačno 10 godina naše pravosuđe je pokleklo pred silom. Preko 800 sudija i tužilaca je izbačeno na ulicu bez jasnih kriterijuma i merila, po nečijoj volji ili nevolji, nečijem ukusu ili krajnjem neukusu. Svi mi koji smo bili u sudnicama tada, sudije, tužioci, pomoćnici, pripravnici, mogli smo da vidimo očaj i nemoć u očima sudija i tužilaca koji su tada bili razrešeni, ali i kod onih kolega koji su ostali na svojim funkcijama ili napredovali.

Zaslugu u ublažavanju katastrofalnih posledica te reforme svakako imaju strukovna udruženja koja su se u tim danima, mesecima, godinama, borila i izvojevala kakvu-takvu pobedu - podsetio je on.

Kurir.rs/ J.S. Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track