Najnovije vesti

GOJKOVIĆ UOČI MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM: Ključni problemi isključenost iz društva i nezaposlenost
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

pristupačna budućnost

GOJKOVIĆ UOČI MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM: Ključni problemi isključenost iz društva i nezaposlenost

Društvo

Država je ostvarila znatan napredak u unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u zakonskoj regulativi, a ostali su ključni problemi za rešavanje, a to su isključenost iz društva i nezaposlenost, rekla je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ona je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra, pod sloganom "Pristupačna budućnost" u Skupštini Srbije pozvala osobe sa invaliditetom da "zajednički rade do pune uključenosti u društvenu zajednicu".

"U Srbiji živi 800.000 osoba sa nekim oblikom invaliditeta i zato je neophodno da se uključe u društvenu zajednicu i daju svoj doprinos", rekla je Gojković.

Dodala je da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa brojnim barijerama, fizičkim i društvenim i da je obaveza države da omogući inkluzivno obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu.

Istakla je, da su pored fizičkih, najupornija prepereka za osobe sa invaliditetom stereotipi gradjana o njima.

"U osobama sa invaliditetom treba da gledamo jednako posvećene gradjane koji mogu da daju svoj doprinos razvoju društva", rekla je Gojković.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je položaj osoba sa invaliditetom u poslednje tri godine, od kada je na položaju ministra, dosta unapredjen, ali da "to nije dovoljno".

"Pred nama je dosta izazova i moramo da kroz kontinuirane sastanke sa savezima da utvrdimo šta su potrebe osoba sa invaliditetom da bi se popravio njihov položaj, a sigurno je najveći problem nezaposlenost", rekao je Djordjević i dodao da se "moraju iskoreniti svi oblici diskriminacije osoba sa invaliditetom".

Dodao je da je ove godine zaposleno 5.769 osoba sa invaliditetom, a da na posao čeka njih 12.850.

Istakao je da je za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Ministarstvo za rad izdvaja godišnje 550 miliona dinara, a Nacionalan služba zapošljavanja 1,7 milijardi, kao i da će sledeće godine biti pripremljen program za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.

Podsetio je da je u proteklom periodu dosta uradjeno da bi se obezbedili fizički prilazi ustanovama i da je na Arhitektonskom fakultetu uveden predmet pristupačnost pa se nada da će sve zgrade koje su u budućnosti budu gradile imati prilaze za osobe sa invaliditetom.

Djordjević je rekao da su ozvučeni sajtovi Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Ministarstva za rad i da je uvedeno Brajevo pismo za slepe osobe za rešenja PIO fonda.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović rekla je da osobe sa invaliditetom predstavljaju jednu od najviše marginalizovanih grupa.

"Osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim preprekama, predrasudama, diskrimacijom, lošim socio-ekonomskim položajem. Trenutno radimo na novoj strategiji za unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom, ali i dalje moramo raditi na rešavanju svih otvorenih pitanja iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, smanjenja siromaštva, smanjenja diskriminacije", rekla je Jovanović.

Uoči Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom danas je u Narodnoj skupštini otvorena izložba pod nazivom "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet" na kojoj su izložene fotografije sa tekstom o životu tih osoba medju kojima su Nik Vujičić, Stiven Hoking, Frida Kalo, Rej Čarls i mnogi drugi.

Izložba je do sada organizovana u deset gradova u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta/Foto:Tanjug/ Dragan Kujundžić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...