FILARET ODLAZI IZ MILEŠEVSKE EPARHIJE? Stari episkop traži novo utočište
Epilog dugotrajnih sukoba... Borba za prestiž u mileševskoj eparhiji, Foto: Shutterstock, Nemanja Pančić

Seli se

FILARET ODLAZI IZ MILEŠEVSKE EPARHIJE? Stari episkop traži novo utočište

Društvo -

Taj akt još uvek nije stigao do vladike Filareta, ali on je upoznat sa tim da ta namera postoji

Umirovljeni vladika Filaret, nekadašnji episkop mileševski, uskoro će morati da napusti ovu eparhiju i manastir Dubnicu, gde mu je bio određen smeštaj nakon njegovog razrešenja 2015. godine, nezvanično saznaje Kurir od izvora iz Srpske pravoslavne crkve!

Naš izvor navodi da se u crkvenim krugovima spekuliše da će vladika Filaret dobiti akt iz Patrijaršije, koji nalaže Filaretu da napusti eparhiju mileševsku i sebi nađe drugo utočište.

- Taj akt još uvek nije stigao do vladike Filareta, ali on je upoznat sa tim da ta namera postoji. Ne zna se da li je odluka o tome zavedena, ali je razmatrana usmeno. Takva odluka ne može biti doneta bez saglasnosti Sinoda SPC - navodi naš izvor.

Moraće da  se odseli... Vladika Filaret
Moraće da se odseli... Vladika Filaretfoto: Nemanja Pančić

On dodaje da bi ova odluka mogla biti doneta u vidu rešenja sukoba koji postoji između nekadašnjeg episkopa mileševske eparhije Filareta i sadašnjeg vladike ove eprahije Atanasija Rakite.

S druge strane, još jedan od naših izvora kaže da bi ovo mogao biti odgovor na probleme koje je Filaret pravio u ovoj eparhiji. - Vladika Filaret se u više navrata hvalio kako će biti rehabilitovan. Pravio je probleme vladici Atanasiju Rakiti, ogovarao ga je i podmetao mu neistine i spletke - kaže naš drugi izvor iz SPC.

Kako Kurir saznaje, umirovljeni vladika Filaret trenutno je u pregovorima sa vladikom banatskim Nikanorom da ode u neki od manastira te eparhije, ali to, prema rečima našeg izvora, još uvek ne znači da će otići.

Vladika Filaret je rekao da se ovim povodom obratimo Patrijaršiji i nadležnoj eparhiji, dok komentar od episkopa Atanasija Rakite nismo uspeli da dobijemo.

Podsetimo, pre godinu dana Filaret je optužio episkopa mileševskog Atanasija da je nasrnuo na njega i da ga je vukao za bradu, dok je Atanasije tvrdio da nije došlo do sukoba. Vladike su tada za Kurir rekle da će se moliti jedan za drugoga i da će ostati prijatelji.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Shutterstock, Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track