RADNICI POŠTE OPET U ŠTRAJKU: Zaposleni na svojim radnim mestima, ali NEMA ISPORUKA POŠILJKI!
Foto: Dado Đilas

NEZADOVOLJNI

RADNICI POŠTE OPET U ŠTRAJKU: Zaposleni na svojim radnim mestima, ali NEMA ISPORUKA POŠILJKI!

Društvo -

Menadžment saopštio da je za sledeću godinu predviđeno povećanje plata

Nakon održanog protesta poštanskih radnika ispred Glavnog poštanskog centra Beograd u ponedeljak, zaposleni širom Srbije su obustavili rad zbog nezadovoljavajućih primanja, navodi predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović.

Zaposleni se nalaze na svojim radnim mestima, ali ne vrše isporuke, tako da građani mogu predati svoje pošiljke u filijalama, ali im se ne može garantovati vreme isporuke.

Samoorganizovani radnici „Pošte Srbije“ pokrenuli su novi štrajk pošto, kako kažu, Vlada Srbije nije ispunila obećanje da će do 30. novembra zaposlenima s najnižim zaradama biti podignut koeficijent i linearno povećane plate.

foto: Dragan Kadić

Podrška sindikata

- Zaposleni su u ponedeljak nakon štrajka odlučili da će obustaviti rad. Naj taj korak prvo su se odlučili radnici „Pošte“ u Beogradu, da bi se sada i ostali radnici poštanskih centara širom Srbije uključili. Glavni povod zbog koga se štrajkuje je nezadovoljstvo koje dugo traje, a odnosi se na visinu zarade radnika u poštama. Ono što nam je Vlada obećala je povećanje od 10 odsto, međutim, s time se niko nije složio jer bi to značilo da će plate povećati za tri do četiri hiljade dinara, što je zaista malo - rekao je za Kurir Pavlović.

On napominje da su štrajk organizovali zaposleni, a ne sindikat, ali da podržava sve njihove zahteve jer primaju „bedne zarade, od 32.000 do 39.000 hiljada dinara, u zavisnosti od radnog staža“.

Pavlović kaže za Kurir i da će tim radnika pregovarati s predstavnicima Vlade u petak. - Od tog dogovora i zavisi koliko će štrajk trajati, ali verujem da radnici neće raditi dok im se ne ispune zahtevi - zaključio je Pavlović.

Veća primanja od januara

Menadžment „Pošte Srbije“ je saopštio da je za sledeću godinu predviđeno povećanje plata, kao i da će posebna pažnja biti posvećena unapređenju materijalne sigurnosti radnika s najnižim primanjima. - Predlogom Programa poslovanja JP „Pošta Srbije“ je planirano uvećanje mase zarada za zaposlene za 10 odsto u 2020. godini, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. u martu 2020, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za 2019. godinu - navedeno je u saopštenju nakon sastanka potpredsednika Vlade Nebojše Stefanovića i v. d. direktora „Pošte Srbije“ Mire Petrović. Istaknuto je da će planirano uvećanje zarada, kao i ukidanje Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata kod korisnika javnih sredstava, uticati već na januarsku platu, koja će, kako navode, „biti znatno uvećana, čime će se približiti republičkom proseku“.

Podsećaju i da su u aprilu i septembru isplaćeni delovi dobiti iz 2017. i 2018, u ukupnom neto iznosu od 1,028 miliona dinara, dok je u julu isplaćena solidarna pomoć za 13.540 zaposlenih sa zaradom ispod 50.000 dinara.

Kurir.rs/ M. V. Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track