ŠTRAJK U POŠTI SRBIJE SVE OZBILJNIJI: Poštari traže prosečnu platu
Foto: Dragan Kadić, Sonja Spasić

ZAHTEVI

ŠTRAJK U POŠTI SRBIJE SVE OZBILJNIJI: Poštari traže prosečnu platu

Društvo -

Pregovori: Kad će građanima početi da stižu pošiljke, zavisiće od ponude s kojom će izaći Vlada Srbije na današnjem sastanku

Ishod štrajka zaposlenih u „Pošti Srbije“, koji traje od ponedeljka, zavisiće od toga kakvu će im ponudu danas izneti Vlada Srbije, kaže za Kurir Zoran Pavlović, predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika.

On ističe da se obustava rada u poštama proširala svuda osim u jugoistočnom delu Srbije.

- U Vladi Srbije će u petak biti sastanak radne grupe, koja je formirana nakon martovske obustave rada, a koju čine predstavnici Vlade, poslovodstva „Pošte Srbije“, predstavnici dva reprezentativna sindikata i tim koji čine radnici. Ishod štrajka zavisiće od ponude Vlade Srbije, odnosno od toga da li će izaći s ponudom koja će omogućiti da zarade zaposlenih u „Pošti“ dođu do prosečne plate u zemlji - kaže Pavlović.

On dodaje da se radnici pošte izvinjavaju građanima koji koriste njihove usluge i mole za razumevanje.

- Zaposleni u „Pošti“ ovo ne rade iz obesti, nego iz nužde. Glavni zahtev koji su ispostavili je da nam se zarade vrate na nivo republičkog proseka. Blizu 15.000 zaposlenih ima u „Pošti Srbije“, a od tog broja 11.500 su zaposleni sa srednjom stručnom spremom, poštari, šalterski radnici, čije su zarade između 32.000 i 39.000 dinara, iako su pre smanjenja 2014. bile oko republičkog proseka - ističe Pavlović.

On naglašava da zaposleni u „Pošti“ očekuju da dobiju prosečne zarade već od isplate za januar.

- To bi prihvatili, a neprihvatljivo je povećanje od 10 odsto jer je to povećanje između 2.000 i 4.000 dinara, zavisno od visine staža - zaključuje Pavlović i dodaje da se zbog štrajka ne isporučuju pošiljke, neke pošte su skroz zatvorene, dok neke uopšte ne vrše platni promet.

Kurir.rs / S. Tomčić

Foto: Sonja Spasić, Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja