Najnovije vesti

PRIZNANJE ZA SRPSKOG GENIJA: Nikola Tesla dobija svoj trg na Nijagarinim vodopadima
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

velika čast

PRIZNANJE ZA SRPSKOG GENIJA: Nikola Tesla dobija svoj trg na Nijagarinim vodopadima

Društvo

TORONTO - Područje od Teslinog spomenika do hidrocentrale iz davne 1892. godine na Nijagarinim vodopadima, koja je napravljena prema patentima američkog naučnika srpskog porekla, ubuduće će se zvati Nikola Tesla Plaza.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Za ovaj poduhvat zaslužna je Srpska škola "Nikola Tesla" iz grada Nijagara Fols u kanadskoj državi Ontario i Kanadski tehnički muzej "Tesla" koji su uputuili zahtev komisiji Nijagara Parkova i dobili odobrenje, prenosi Serbian Times.

Ovu vest sa svojim prijateljima u otadžbini i dijaspori na društvenim mrežama podelila je Srpska škola "Nikola Tesla", koja naredne godine slavi deset godina postojanja i koja se bori za očuvanje srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, ali i očuvanja lika i dela Nikole Tesle.

"Nakon našeg prvog zahteva i zvaničnog proglašenja 10. jula za Dan Nikole Tesle u gradu Nijagari, čiju proklamaciju smo dobili 2015. godine, upravo smo dobili informaciju da je i naš drugi zahtev usvojen", obavestili su iz Srpske škole, prenosi Blic.

Kako se navodi, ideja je da se čitav prostor od spomenika Tesli do hidrocentrale Rankin Power Generation Station poveže u jednu celinu, odnosno da se kao takvo ucrta u sve geografske i turističke karte, zvanično postavi na veb stranicu Nijagara Parkova i da bude deo propagandnog materijala ovog područja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen Youtube

Borislav Živković iz Srpske škole "Nikola Tesla" rekao je da ova više nego lepa vest koja dolazi pred nastupajuću 2020. godinu, u kojoj će Srpska škola "Nikola Tesla" proslaviti 10 godina postojanja i 10 godina obeležavanja Dana Nikole Tesle, još više obavezuje da i dalje nastave istim putem - putem očuvanja srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, odnosno očuvanja lika i dela Nikole Tesle.

Prva hidroelektrična stanica podignuta je na reci Nijagara 1881. godine, a do jednog od najvažnijih trenutaka u istoriji razvoja struje došlo je 1896. kada je postrojenje uspelo da transportuje električnu energiju čak nešto više od 40 kilometara dalje, do Bafala. Veliki deo zasluga oko podizanja prve hidrocentrale koja je proizvodila naizmeničnu struju pripada upravo Nikoli Tesli.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...