SKANDALOZNI ARANŽMANI ZA PREDŠKOLCE! PLJAČKA: Naplaćivali zimovanje bez ikakvog ugovora!
Foto: Shutterstock

Bahato

SKANDALOZNI ARANŽMANI ZA PREDŠKOLCE! PLJAČKA: Naplaćivali zimovanje bez ikakvog ugovora!

Društvo -

Ne­vi­đe­no: Osim što PU „Ra­ko­vi­ca“ i „Mag pro­met“ nisu ni imali zaključen ugovor kad su dali uplatnice roditeljima, u cenu od 22.990 dinarauračunato je i 500 na kon­to po­pu­sta za dru­go i tre­će de­te, ma­da tih po­pu­sta uopšte nema.

Pre­d­ško­l­ska usta­no­va „Ra­ko­vi­ca“ iz Beo­gra­da po­de­li­la je nekim ro­di­te­lji­ma po­pu­nje­ne uplat­ni­ce za pla­ća­nje pr­ve ra­te za zi­mo­va­nje de­ce na Ko­pao­ni­ku, ko­je tre­ba da or­ga­ni­zu­je age­n­ci­ja „Mag pro­met“ iz Beo­gra­da, a da ni­je ima­la ni pot­pi­san ugo­vor s do­ti­č­nom age­n­ci­jom, ot­kri­va Ku­rir.

Isto­vre­me­no, u stru­k­tu­ri ce­ne od 22.990 di­na­ra za se­dam pu­nih pan­sio­na ima i 500 di­nara namenjenih za dotiranje „po­pu­sta za dru­go i tre­će de­te“, ko­ji i ne pos­to­je.

Kre­ni­mo re­dom. Pot­pi­sni­ca ovih re­do­va je, kao ma­j­ka predškolca, tra­ži­la po­če­t­kom no­ve­m­bra od PU „Ra­ko­vi­ca“ da joj po­ša­lju, u skla­du za Za­ko­nom o slo­bod­nom pri­stu­pu in­fo­r­ma­ci­ja­ma od jav­nog zna­ča­ja, sve ko­pi­je do­ku­me­na­ta u ve­zi sa ovim zi­mo­va­njem. Istog da­na sti­že od­go­vor da je jed­no­gla­sno iza­bra­n „Mag pro­met“ po­sred­stvom jav­nog ogla­ša­va­nja, ko­ji je i je­di­ni ko­n­ku­ri­sa­o, a da su ko­mi­si­ju za izbor či­ni­li pred­stav­ni­ci ro­di­te­lj­skih sa­ve­ta svih vr­ti­ća PU „Ra­ko­vi­ca“. Pi­še i da prav­nik ni­je tu za osta­lu do­ku­men­ta­ci­ju, te da će se na­k­na­d­no ja­vi­ti. Ia­ko su ima­li za­ko­n­sku oba­ve­zu da po­ša­lju do­ku­men­ta­ci­ju, pot­pi­sni­ca ovih re­do­va oti­šla je u se­di­šte PU „Ra­ko­vi­ca“ da je preu­z­me, gde su je zai­sta vr­lo lju­ba­zno do­če­ka­li.

Usmena obaveštenja

Me­đu­tim, tog 3. de­ce­m­bra utvr­di­la je da PU „Ra­ko­vi­ca“ ne­ma ugo­vor sa „Mag pro­me­tom“, a ured­no su nekim ro­di­te­lji­ma ispo­ru­či­li uplat­ni­ce za pr­vu ra­tu, na ko­ji­ma je rok pla­ća­nja bio 15. no­ve­m­bar (do­du­še, uplat­ni­ca ude­lje­na 2. de­ce­m­bra). Ia­ko je stvar jasna, od­no­sno pro­ti­v­za­ko­ni­ta, pot­pi­sni­ca ovih re­do­va je sma­tra­la da je to samo ba­ha­tost i opu­šte­nost jer PU „Ra­ko­vi­ca“ i „Mag pro­met“ sa­ra­đu­ju go­di­na­ma, a oči­gled­no ih ni­ko ne kon­tro­li­še. Za­tra­že­no im je da joj su­tra­dan do 10 sa­ti po­ša­lju ko­pi­ju pot­pi­sa­nog ugo­vo­ra, što su i uči­ni­li - pot­pi­sa­li su ga tog 3. de­ce­m­bra. Da­kle, mi­slila sam da je u pi­ta­nju opu­šte­nost i da iza to­ga ne­ma ni­šta dru­go.

U me­đu­vre­me­nu, usme­no je sao­p­šte­no ne­kim ro­di­te­lji­ma da po­pu­st za dru­go de­te iz po­ro­di­ce ko­je ide „Mag pro­me­tom“ na zi­mo­va­nje vi­še ne pos­to­ji, ia­ko je to­kom pri­ja­vlji­va­nja za zi­mo­va­nje re­če­no da taj po­pu­st izno­si 5.000 di­na­ra. A u stru­k­tu­ri ce­ne, kao što se vi­di na sli­ci, je­ste i 500 di­na­ra na ime „po­pu­sti za dru­go i tre­će de­te“, da­kle, za do­ti­ra­nje po­pu­sta tu­đoj de­ci. Po­sla­ta su ju­če pi­ta­nja PU „Ra­ko­vi­ca“ i „Mag pro­me­tu“, iz­me­đu osta­log, i to za­što uzi­ma­ju tih 500 di­na­ra i gde oni idu. Ta­ko­đe, pitala sam, sve i da po­pu­sti va­že, s ko­jim pra­vom od ro­di­te­lja, a bez ika­kvog oba­ve­šte­nja i tra­že­nja pri­stan­ka, uzi­ma­ju po 500 di­na­ra po de­te­tu.

foto: Kurir

Koordinatori

U ugo­vo­ru pi­še i da se na broj gru­pa, od­no­sno na vi­še od 60 de­ce ko­ja pla­ća­ju, upu­ću­je koo­r­di­na­tor ko­ji ima obez­be­đen sme­štaj, pre­voz i na­do­k­na­du u ne­to izno­su od 40.000 di­na­ra, dok u stru­k­tu­ri ce­ne sto­ji da koo­r­di­na­to­ru sle­du­je 700 di­na­ra po de­te­tu. Pi­ta­li smo da li se taj no­vac sa­bi­ra i šta ko­n­kre­t­no ra­di koo­r­di­na­tor. Ta­ko­đe, sto­ji da se na broj gru­pa sa ma­nje od 60 de­ce ko­ja pla­ća­ju upu­ću­je me­di­cin­ska se­stra, ko­ja ima obez­be­đen sme­štaj, pre­voz i na­do­k­na­du u ne­to izno­su od 15.000 di­na­ra, dok u stru­k­tu­ri ce­ne pi­še i da me­di­cin­skoj se­stri sle­du­je 250 di­na­ra po de­te­tu. Pi­ta­li smo da li se i ti izno­si sa­bi­ra­ju. U ugo­vo­ru se po­mi­nje i „gra­tis de­te“, pa nam PU „Ra­ko­vi­ca“ du­gu­je i od­go­vor na pi­ta­nje ko­ja i či­ja de­ca do­bi­ja­ju gra­tis zi­mo­va­nje. Osim to­ga, pi­ta­li smo za­što su po­sla­li uplat­ni­ce, a ni­su ni ima­li pot­pi­san ugo­vor, a za PU „Ra­ko­vi­ca“ i dva do­dat­na pi­ta­nja - da li je, i ako ne, za­što ni­je, ra­spi­sa­na jav­na na­ba­v­ka za zi­mo­va­nje i s ko­jim pra­vom pot­pi­su­ju pro­ti­v­za­ko­nit ugo­vor s „Mag pro­me­tom“ po ko­me je oba­ve­za pla­ća­nja na ro­di­te­lji­ma ko­ji ni­su ugo­vor­na stra­na? Od­go­vo­re ni­smo do­bi­li ni od ko­ga.

foto: Kurir

Po Kodeksu Jav­ni interes

Ako ste po­mi­sli­li da je pi­sa­nje ovog te­k­sta su­kob in­te­re­sa, evo do­ka­za da ni­je ta­ko. Ko­de­ks no­vi­na­ra Sr­bi­je ka­že: „No­vi­nar ne izve­šta­va o te­ma­ma u ko­ji­ma ima pri­vat­ni (li­č­ni ili gru­p­ni) in­te­res. Ne­će se sma­tra­ti ne­pri­me­re­nim uko­li­ko no­vi­nar ko­ji u ne­koj stva­ri ima i li­č­ni in­te­res izve­šta­va o toj te­mi ako je u pi­ta­nju stvar od ši­reg jav­nog in­te­re­sa“. A ova te­ma je ne­su­m­nji­vi jav­ni in­te­res.

Je­le­na S. Spasić/ Foto: Shutterstock/ Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track