Najnovije vesti

OVO SU NAJVEĆI PORESKI DUŽNICI U SRBIJI: Mišković, Bogićević i Đurić duguju državi milione dinara
Foto: Zorana Jevtić, Dragan Kadić

Sramota

OVO SU NAJVEĆI PORESKI DUŽNICI U SRBIJI: Mišković, Bogićević i Đurić duguju državi milione dinara

Društvo

Samo prvih 10 dužnika sa liste od 394 neplatiše u kategoriji aktivnih firmi državi za porez duguje više od sedam milijardi dinara

Posle malo manje od dve godine Poreska uprava objavila je podatke o najvećim poreskim dužnicima u Srbiji. Iako se lista među prvom petorkom promenila, na spisku su i dalje firme koje su u vlasništvu Marka Miškovića, Miroslava Bogićevića i Dragana Đurića.

Prvi na listi poreskih dužnika zaključno sa 30. novembrom nalazi se firma „Mera invest“ sa dugom od 1,08 milijardi dinara, što je više od devet miliona evra. Firma je u vlasništvu kompanije „Mera investment fand limitid“ sa Kipra, iza koje stoji Marko Mišković. Podaci poreznika pokazuju da je dug Miškovićeve firme porastao za 70 miliona dinara za nepune dve godine.

„Zekstra“ Dragana Đurića je na devetom mestu, sa 524 miliona dinara duga, dok je firma Miroslava Bogićevića Koncern „Farmakom MB“ na 222 mestu, sa dugom od 34,4 miliona.

Druga na listi dužnika je firma „Magma prom“ iz Šapca u vlasništvu Milana Trnavčevića, sa dugom od 990 miliona dinara. I ova firma je povećala dugovanja za 123 miliona dinara u odnosu na kraj 2017, a inače je dovođena u vezu s Bogićevićevim „Farmakomom“.

Treći najveći neplatiša je kompanija „Dunav grupa agregati“, koja duguje za porez nešto manje od 800 miliona dinara. Koreni vlasništva ove firme sežu do Roterdama u Holandiji, odnosno do firme „JKR načural risors eksploitejšen B. V“.

Top pet dužnika pravnih lica

FIRMA                                                  DUG

1. Mera invest                               1,08 milijardi

2. Magma prom                             990,44 miliona

3. Dunav grupa agregati                787,53 miliona

4. Termol                                        772,46 miliona

5. Prodeksim                                  726,14 miliona

Top 5 dužnika preduzetnika

PREDUZETNIK    -    DUG

1. SZGR SWM Ljubomir Opina       121,4 miliona

2. „Metalijum“ S. T. Z. R. Miodrag Jerinić    120 miliona

3. SZTR za uzgoj tovnih pilića „Almanda“ Goran Latinović   103,9 miliona

4. Radnja „Jovana Stilet“, Jovana Sabljić     101,8 miliona

5. Trgovina na veliko „Ofert“, Srđan Kostić    86 miliona  

Zatim sledi „Termol“ iz Beograda sa 772 miliona duga, a na petom mestu je „Prodeksim“ iz Beograda sa dugom od 726 miliona dinara. Protiv većine dužnika sa spiska Poreska uprava je pokrenula postupak prinudne naplate. Inače, samo prvih 10 dužnika sa liste od 394 neplatiše u kategoriji pravnih lica državi za porez duguje više od sedam milijardi dinara!

Na spisku pravnih lica kojima je privremeno oduzet PIB, a koji su dužni državi, nalazi se 406 preduzeća. Prvi na listi je „Epolon IBR“ d. o. o. Petrovoradin sa dugom od čak 981.764.686 dinara.

Na spisku pravnih lica koja su otišla u stečaj, njih ukupno 801, najveći dužnik je Beobanka sa dugom od 33 milijarde dinara, prati je Invest banka sa 24,8 milijardi, Astra banka sa 20,6 milijardi, Beogradska banka 17,8 milijardi, dok je na petom mestu „Zastava automobili“ sa 7,6 milijardi dinara duga. Na spisku najvećih dužnika preduzetnika nalazi se 2.423 preduzeća.

Kurir.rs/ ekipa kurira  Foto: Zorana Jevtić, Dragan Kadić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...