OD 1. JANUARA VLASNICI STAMBENIH JEDINICA PLAĆAJU I EKO-TAKSU: Zato što koristimo struju, grejanje, kućnu hemiju
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

novi namet zbog aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu

OD 1. JANUARA VLASNICI STAMBENIH JEDINICA PLAĆAJU I EKO-TAKSU: Zato što koristimo struju, grejanje, kućnu hemiju

Društvo -

Iznos naknade za fizička lica je 1.200 dinara godišnje, a umanjuje se za 50 procenata "za obveznika koji ne stanuje u stambenoj jedinici", navodi se u uredbi

BEOGRAD - Vlada Srbije uredbom je utvrdila kriterijume po kojima će se određivati aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu i naplaćivati naknada pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima - vlasnicima stambenih jedinica.

Uređeno je da će fizička lica plaćati naknadu za aktivnosti korišćenja električne energije, grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, proizvodnje i prerade hrane i drugih aktivnosti, navodi se u ovom dokumentu.

Obveznik plaćanja naknade su fizičko lice koje obavlja neku od aktivnosti navedenih u uredbi a plaćaće je obveznici poreza na imovinu za stambene jedinice.

Iznos naknade za fizička lica je 1.200 dinara godišnje, a umanjuje se za 50 procenata "za obveznika koji ne stanuje u stambenoj jedinici", navodi se u uredbi.

Obaveza fizička lica po ovoj uredbi nastaje od 1. januara 2020. godine.

Za pravna lica i preduzetnike kriterijumi se određuju u okviru pretežne delatnosti koju obavljaju obveznici, pa se dele na one čije aktivnosti imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

Iznos ne može biti viši od 0,4 procenta godišnjeg prihoda obveznika u prethodnoj godini, a ako delatnost obavlja na teritoriji više lokalnih samoprava naknada će biti podeljena sa njihovim brojem.

Uredbom je utvrđeno da iznos naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine za pravna lica i preduzetnike čija aktivnosti u delatnosti ima veliki negativan uticaj iznosi od dva miliona dinara za velika pravna lica, do 20.000 dinara za mikropravna lica i preduzetnike.

Firme i preduzetnici čija delatnost ima srednji negativan uticaj na životnu sredinu plaćaće naknade od milion dinara ako su velika pravna lica, do 10.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnika.

Raspon utvrđenih naknada kod malog uticaja na životnu sredinu je od 500.000 dinara za velika pravna lica do 5.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnike.

Deo Uredbe su i prilozi u kojima su popisane delatnosti koje imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track