BESPLATNA INOVATIVNA TERAPIJA NADA ZA MNOGE PACIJENTE: Kliničke studije kao spas
Foto: Shutterstock

ispitivanja

BESPLATNA INOVATIVNA TERAPIJA NADA ZA MNOGE PACIJENTE: Kliničke studije kao spas

Društvo -

Želimo da podignemo nivo svesti stanovništva o značaju upotrebe novih lekova, jer najveća dobit od kliničkih studija nije ono što se posmatra kroz cifre i novac, nego je zapravo nova nada za pacijente, koji uglavnom imaju teško izlečive bolesti, a za koje većina nema sredstava. Oni ovako dobijaju besplatno najbolju terapiju i mogućnost izlečenja ili produženja života.

Ovo je o značaju kliničkih studija rekao Zoran Aćimović, organizator devete redovne konferencije „Partnerstvo u kliničkim ispitivanjima“, koja je održana danas i koja je okupila najbolje predavače iz Srbije, regiona, ali i iz Švajcarske, Rumunije i Turske.

- Ova konferencija namenjena je generalno uskoj grupi profesionalaca koji se bave kliničkim studijama, ali diskusije su i za širu javnosti, jer dve teme pokrivaju i rad etičkih odbora. Ukoliko se desi neki neželjeni događaj s novom terapijom, internet je preplavljen vestima o tome, ali nikog ne zanima šta se dešava kada se studije uspešno završe i koliko je života pacijenata spaseno... Za mnoge je to poslednja šansa. Kod nas je najviše, više od 50 odsto onkoloških studija i tu je mogućnost izlečenja vrlo mala... Ako posmatrate da ste te ljude izlečili ili im produžili život, treba onda razbiti tabu što se klinička ispitivanja vrše isključivo na živim ljudima. Moramo da edukujemo narod da klinička ispitivanja mogu samo da donesu dobrobit pacijentima - rekao je Aćimović. Prema njegovim rečima, svaka klinička studija donosi vrhunsku negu i terapiju pacijentima, ali, osim toga, ova oblast je profitabilna grana i za ekonomiju cele zemlje, jer sav novac dobijen od kliničkih studija ostaje u zemlji: - U Srbiji se godišnje uradi oko 100 kliničkih studija i od toga zemlja zaradi od 90 do 100 miliona evra. Ta dobit bi mogla da bude i tri i po puta veća kad bi bilo više kliničkih studija.

Kurir / J. P.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track