KRAJ ŠTRAJKA U POŠTI: Postignut dogovor radnika i Vlade, obećano povećanje plata zaposlenima
Foto: Stefan Jokić

posle 9 dana obustave rada

KRAJ ŠTRAJKA U POŠTI: Postignut dogovor radnika i Vlade, obećano povećanje plata zaposlenima

Društvo -

Obustava rada u Pošti Srbije biće prekinuta jer su predstavnici radnika, Pošte i Vlade Srbije postigli dogovor kasno sinoć.

U Vladi Srbije danas je potpisan sporazum između predstavnika radnika Pošte, rukovodstva ovog predžeća i vlade, kojim se izašlo u susret zaposlenima za povećanje plata i stvoreni uslovi za preklid štrajka.

Sporazum je rezultat dogovora koji je kasno sinoć u Vladi Srbije postignut u razgovoru članova Radne grupe za "Poštu Srbije", a podrazumeva i prekid obustave rada.

Sporazum su potpisali premijerka Ana Brnabić, predsednica Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija "Nezavisnost" Snežana Marković, predsednik sindikata PTT Srbije Radoje Đermanović i tri predstavnika iz redova zaposlenih.

Sporazumom je predviđeno povećanje plate od 13,1 odsto, ali će ukidanjem Zakona o umanjenju zarada dobiti još dodatnih 3,8 odsto. Od 1. januara 2020. godine dobiće i povećanje regresa od 1.000 dinara.

Povećanjem plate poštara sa 20 godina radnog staža imaće platu od oko 45.000 dinara, plus 1.000 dinara regresa.

Pre devet dana, deo radnika "Pošta Srbije" obustavio je rad zahtevajući, između ostalog, plate u visini republičkog proseka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track