Najnovije vesti

OD NEDELJE NOVI RED VOŽNJE ŽELEZNICA SRBIJE: Uvodi se i linija od Beograda do Zvornika
Foto: Printscreen/Youtube

važiće do 12. decembra 2020. godine

OD NEDELJE NOVI RED VOŽNJE ŽELEZNICA SRBIJE: Uvodi se i linija od Beograda do Zvornika

Društvo

Na prugama Srbije u nedelju, 15. decembra, stupa na snagu novi red vožnje, koji će važiti do 12. decembra 2020. godine, najavilo je danas preduzeće Infrastrukture železnice Srbije.

Po novom redu vožnje u putničkom železničkom saobraćaju svakodnevno će biti 353 voza na međunarodnim i domaćim relacijama, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da će od tog broja svakoga dana u međunarodnom saobraćaju biti 24 polaska, u unutrašnjem daljinskom i lokalnom 229, a u beogradskoj gradskoj železnici "BG Voz" sto polazaka.

Iz Srbije će i po novom redu vožnje međunarodni putnički vozovi direktno saobraćati do Soluna, Budimpešte, Bara, Sofije, Ljubljane i Zagreba.

I naredne godine jutarnji i večernji vozovi će između Srbije i Crne Gore saobraćati na relaciji Topčider-Bar-Topčider, dok će vozovi za Solun i Sofiju i po novom redu vožnje saobraćati samo tokom letnje sezone, takodje iz železničke stanice Topčider.

Svakoga dana će po jedan voz saobraćati između Novog Sada i Budimpešte, kao i između Beograd Centra i Zagreba, dok će voz između Beograd Centra i Ljubljane preko Šida, Zagreba i Dobave saobraćati u periodu od 15. decembra ove godine do 13. januara 2020. godine, kao i u periodu od 20. juna do 15. septembra 2020. godine.

U pograničnom saobraćaju svakodnevno će saobraćati po dva voza između Bogojeva i Erduta, a po jedan izmedju Dimitrovgrada i Sofije.

Iz železničke stanice Beograd Centar svakoga dana će polaziti pet vozova za Vršac, po četiri za Niš i Užice, dva za Valjevo i po jedan za Sremsku Mitrovicu, Prijepolje Teretnu, Leskovac, Šid, Lapovo i Zvornik.

Najveću novinu u unutrašnjem putničkom saobraćaju, kako je navedeno, predstavljaće novouvedeni voz između Beograd i Zvornika, koji će iz Zvornika polaziti u 7.20 sati i u glavni grad stizati u 11.46 sati, a u povratku kretati iz stanice Beograd Centar u 14.02 sati i stizati u Zvornik u 18.14 sati.

Ukazano je i da dok je u putničkom železničkom saobraćaju u Srbiji i dalje samo jedan operater, državna kompanija "Srbija Voz", u robnom transportu pored državne kompanije "Srbija Кargo", već posluje šest prevoznika, ali i još tri kompanije koje železnički transport obavljaju samo za sopstvene potrebe.

Po novom redu vožnje na srpskim prugama će biti 2.148 teretnih vozova, što je za 337 više nego u dosadašnjem redu vožnje.

Broj medjunarodnih teretnih vozova povećan je za 58, i to na graničnim prelazima Šid – Tovarnik, Subotica – Кelebija, Vršac – Stamora Moravita i Dimitrovgrad – Кalotina Zapad.

foto: Dragana Udovičić

Na graničnom prelazu Subotica – Кelebija i privatni prevoznici dobili su međunarodne pogranične teretne vozove, a u skladu sa potrebama prevoznika konstruisana je i nova trasa izmedju Hrvatske i železničke stanice Novi Sad Ranžirna, preko graničnog prelaza Bogojevo – Erdut.

U unutrašnjem robnom saobraćaju broj vozova po novom redu vožnje povećan je za 176, a pet operatera imaće od nedelje više vozova na domaćim relacijama nego do sada.

Beogradska gradska železnica "BG Voz" svakog radnog dana će imati sto polazaka na teritoriji srpske prestonice.

Novina je uvođenje u saobraćaj "BG Voza" na relaciji Lazarevac – Resnik – Ovča – Lazarevac, pored već postojećih linija Ovča – Batajnica – Ovča, Resnik – Ovča – Resnik i Mladenovac – Beograd Centar – Mladenovac.

Između Resnika i Ovče, odnosno Batajnice i Ovče, "BG Voz" će saobraćati na po sat vremena, dok će u špicevima ići nešto češće i to na 20, odnosno 30 minuta.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...