KARTA ZA PREVOZ I ZA UGOVORCE: Evo koje sve beneficije očekuju radnike koji nisu stalno zaposleni
Foto: Dado Đilas

velike promene

KARTA ZA PREVOZ I ZA UGOVORCE: Evo koje sve beneficije očekuju radnike koji nisu stalno zaposleni

Društvo -

Posle pregovora postignut je dogovor o zaključenju Posebnog kolektivnog ugovora kod poslodavaca, kojim se predviđaju veća prava i povoljniji uslovi rada od onih koji imaju zaposleni u jedinicama lokalne samouprave.

- Za zaposlene su proširena prava na plaćeno odsustvo. Istovremeno, uvedena su prava i za štićenike koji su nepravedno bili izostavljeni u definisanju članova uže porodice, predviđeni su obavezni lekarski pregledi za zaposlene, koji se već tradicionalno obezbeđuju - naveo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Usklađene su i odredbe u vezi sa načinom obračuna naknade plate za vreme godišnjeg odmora. Osim toga, predviđeno je i pravo na topli obrok, kao i regres za korišćenje godišnjeg odmora od 2020. godine, čiji iznos utvrđuje Vlada RS.

Vesić je istakao da su Posebnim kolektivnim ugovorom prvi put regulisana prava za ljude angažovane van radnog odnosa, a koji su značajan činilac u sistemu funkcionisanja Grada.

- Za čuvene "ugovorce", pod određenim uslovima obezbedili smo pravo na poklon za Novu godinu - novčanu čestitku za decu do 15 godina, plaćeno odsustvo u određenim životnim situacijama, posebno odsustva vezana za sklapanje braka i rođenje dece. Predviđeno je i plaćeno odsustvo u situacijama koje se ne mogu predvideti, pravo na mesečnu pretplatnu kartu za dolazak na rad i odlazak s njega za period trajanja radnog angažovanja, pravo na solidarnu pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja angažovanih van radnog odnosa, takođe u skladu sa kriterijumima koje smo predvideli - rekao je Goran Vesić.

Pregovarački tim Grada Beograda predvodila je načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić.

Predviđeno je i pravo na solidarnu pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, posebno vodeći računa o tome da zaposleni sa nižim primanjima dobiju veći iznos solidarne pomoći, a sve u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track