Najnovije vesti

NA FEJSBUKU OSVANUO SRAMOTAN OGLAS: Seminarski za samo 35 evra, kvalitet zagarantovan!
Razmišlja o temi... „Stručnjak“ piše maturski rad, Foto: Shutterstock

Ovo je ludo

NA FEJSBUKU OSVANUO SRAMOTAN OGLAS: Seminarski za samo 35 evra, kvalitet zagarantovan!

Društvo

Studenti mogu dobiti gotov rad na bilo koju temu, a „stručnjaci“ koji ga izrađuju, uprkos tome što je to nelegalno i nedopustivo, imaju čak i sajt

Što bismo učili kada na Fejsu možemo da kupimo maturski, seminarski ili diplomski rad? To nije sve, jer „stručnjaci“ pišu i domaće zadatke!

Ukoliko još ne verujete, ubediće vas oglasi na svakom koraku dok budete surfovali.

Kod nas ste sigurni

Tako barem stoji u oglasu u kojem se, između ostalog, navodi da za samo 35 evra studenti, bez imalo muke, mogu dobiti gotov seminar na bilo koju temu. „Izvođači radova“ garantuju, uprkos tome što je to nelegalno i nedopustivo, kvalitet, a imaju i svoju internet stranicu. „Garantujemo originalnost i jedinstvenost. Kod nas ste sigurni da nećete dobiti rad koji je preuzet sa interneta i samo prekopiran. Naša originalnost je naš najveći adut. Uverite se u kvalitet i pouzdanost“, stoji u opisu oglasa koji je postavljen na Fejsbuk i koji je dostupan velikom broju mladih koji tu društvenu mrežu koriste.

To isto tvrdio je i jedan od „autora“ ovih radova kada smo ga pozvali, predstavljajući se kao studenti. - Lorkina poezija?! Nema problema. Za kada treba? - pitao nas je momak koji se javio na broj telefona sa oglasa.

Posebne želje

- Za seminarski od 15 strana cena je 30 ili 35 evra, u zavisnosti od teme i kakve želje imate. Za izradu je potrebno od sedam do 10 dana. Samo nam dajte neke smernice i to je to. Možete nam i u poruci napisati šta bi u seminarskom trebalo da piše i nemate šta da brinete. Ovo je ozbiljna priča. Mi ćemo vam dostaviti kvalitetan rad - pohvalio se ovaj autor. Cena maturskog rada je, prema njegovim rečima, veoma povoljna i iznosi od 25 do 30 evra, a za osnovce i srednjoškolce izrađuju, po potrebi, i domaće zadatke.

Nemotivisanost

ŠKOLE KAO VRTIĆI

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da ovo ne čudi, jer učenici imaju sve manju motivaciju da uče, te su se srednje škole i fakulteti pretvorili u vrtiće. - Profesorima u srednjim školama je poznato da neki učenici plaćaju druge da im napišu maturske radove, pa čak i urade domaće zadatke. Međutim, ne postoji način da nastavnici to dokažu, tako da đacima ta prevara često prolazi - kaže Antić.

On smatra da je problem i u obrazovnom sistemu i gradivu koje se nije menjalo od 1945. - Đaci nemaju ni strpljenje da uče i pišu radove. Većina njih nema živaca ni da čita duže od 10 minuta, dok se na telefonu provodi i po nekoliko sati - zaključuje on.

Kurir.rs/ R. Kantar  Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...