Najnovije vesti

REŠENJE ZA NEPLATIŠE: Reprogram duga za najveće dužnike
Foto: Shutterstock

Pažnja

REŠENJE ZA NEPLATIŠE: Reprogram duga za najveće dužnike

Društvo

Deset pravnih lica duguje više od sedam milijardi dinara, a stručnjaci kažu da bi najgori slučaj bio da država ne dobije ništa

Spiskovi najvećih dužnika u Srbiji, koje je nedavno objavila Poreska uprava, pokazali su da u ovoj državi još uvek nema ravnopravnog tretmana pojedinih preduzeća, upozorili su stručnjaci za poresku politiku.

Poreska uprava je, posle nešto manje od dve godine, objavila spiskove najvećih poreskih dužnika, koja pokazuje da samo deset najvećih poreskih dužnika, pravnih lica, državi duguje nešto više od sedam milijardi dinara. - Spisak poreskih dužnika otkriva zapravo da se ne zna koliko još ima manjih preduzeća koja duguju novac državi.

Kod preduzetnika je stvar možda još gora. Spisak je sa oko 2.400 preduzetnika, od kojih je najmanji dug pet miliona. Svi oni koji duguju četiri, tri, dva miliona... ne računaju se da su firme koje su na stubu srama zbog neplaćanja - rekao je Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Poreski savetnik Milan Trbojević rekao je da bi novi reprogram možda bio najbolje rešenje, kao i da bi najgori slučaj bio da država u ovoj situaciji ne dobije skoro ništa.

- Država treba da pokuša da naplati dug ili da uđe u dogovor sa privredom. Verovatno bi trebalo da se izmeni zakon po kojem trenutno možete da se dobije otplata samo do 60 rata. Mnogo je bolje da možete bilo šta da dobijete od naplate poreza nego na kraju da potpuno uništite tu firmu i ne dobijete ništa ili jako mali deo - naveo je Trbojević.

Kurir./rs R. K.  Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...