MUŠKARCI, PAŽNJA! NEREDOVAN S*KS IZAZIVA RAK: Opasnost vreba muškarce u petoj deceniji
Foto: Profimedia

Istraživanje

MUŠKARCI, PAŽNJA! NEREDOVAN S*KS IZAZIVA RAK: Opasnost vreba muškarce u petoj deceniji

Društvo -

Efe­k­ti Stru­č­nja­ci ka­žu da re­dov­ni od­no­si sma­nju­ju ri­zik od sr­ča­nog i mo­žda­nog uda­ra za čak 50 od­sto, dok dugotrajna ap­sti­ne­n­ci­ja po­ve­ća­va ri­zik od na­stan­ka ka­r­ci­no­ma prostate

Mu­ška­r­ci sta­ri­ji od 40 go­di­na, ko­ji ne­ma­ju re­dov­ne se­k­sual­ne od­no­se, izlo­že­ni su ve­ćem ri­zi­ku od ere­k­ti­l­ne di­s­fu­n­k­ci­je i ka­r­ci­no­ma pros­ta­te, po­ka­za­la su istra­ži­va­nja!

Stu­di­je su po­ka­za­le da če­šće eja­ku­la­ci­je sma­nju­ju ri­zik od ove bo­le­sti i ču­va­ju zdra­vlje pros­ta­te. Ka­ko pre­no­se inos­tra­ni me­di­ji, zdrav se­k­sual­ni ži­vot ču­va mu­ško zdra­vlje u ce­los­ti. Istra­ži­va­nja su još po­ka­za­la da oso­be ko­je ima­ju re­dov­ne od­no­se ima­ju i ni­ži kr­v­ni pri­ti­sak, zdra­vi­je sr­ce i kr­v­ne su­do­ve. Stru­č­nja­ci za ovu obla­st sma­tra­ju i da se sma­nju­je ri­zik od sr­ča­nog uda­ra za čak 50 od­sto, a isto va­ži i za mo­žda­ni udar.

Re­dov­ni se­k­sual­ni od­no­si, po­red to­ga što sma­nju­ju stres, ima­ju po­zi­ti­van efe­kat i na ne­sa­ni­cu.

Ina­če, ere­k­ti­l­na di­s­fu­n­k­ci­ja pred­sta­vlja tra­j­nu ili po­vre­me­nu nes­po­sob­nost da se pos­ti­g­ne i odr­ži ere­k­ci­ja ade­kvat­na za omo­gu­ća­va­nje se­k­sual­ne ak­ti­v­nos­ti. Reč je o po­re­me­ća­ju ko­ji se u ve­li­koj me­ri odra­ža­va na sve sfe­re ži­vo­ta mu­ška­r­ca. Pri­su­tan je i kod mu­ška­ra­ca mla­đih od 40 go­di­na, ali u ma­njoj me­ri.

foto: Profimedia

Prof. dr Ale­k­san­dar Mi­lo­še­vić, spe­ci­ja­li­sta uro­log-se­k­so­log, obja­šnja­va za Ku­rir da je re­dov­nost se­k­sual­nih od­no­sa in­di­vi­dual­na, kao i da je u tim go­di­na­ma za ne­kog re­dov­no i je­da­n­put-dva­put ne­de­lj­no, za ne­kog jed­nom me­se­č­no, a za ne­kog go­di­šnje.

- To ne­ma di­re­k­t­ne ve­ze s po­ja­vom ka­r­ci­no­ma pros­ta­te. Kad bi se zna­lo zbog če­ga uo­p­šte na­sta­je ka­r­ci­nom pros­ta­te, on­da bi se si­gu­r­no na­šao i lek. Či­nje­ni­ca je da sa­mo odr­ža­va­nje ko­n­di­ci­je, odr­ža­va­nja vi­šeg ni­voa te­stos­te­ro­na kod mu­ška­ra­ca sa­mom ak­ti­v­no­šću, i fi­zi­č­kom i se­k­sual­nom, i sma­nje­nom go­ja­zno­šću, odr­ža­va­njem zdra­vog te­la i du­ha, do­pri­no­se da se­k­sual­nost bu­de bo­lja - obja­šnja­va naš sa­go­vor­nik.

foto: Youtube Printscreen

On isti­če da mu­ška­r­ci ko­ji ima­ju 60-70 go­di­na ne tre­ba da mi­sle da su nji­hov se­k­sual­ni ži­vot i ko­mu­ni­ka­ci­ja pre­sta­li.

- Sa­ve­tu­jem i mla­dim lju­di­ma da ra­spo­re­de svoj se­k­sual­ni ži­vot, da se ne istro­še sa pet od­no­sa dne­v­no, već da se pri­la­go­de. Sa­ma se­k­sual­nost se me­nja s go­di­na­ma, na­rav­no da je s go­di­na­ma dru­ga­či­ja i da se­k­sual­nost pro­la­zi svo­je fa­ze. Se­k­sual­nost tre­ba odr­ža­va­ti i ne­go­va­ti. Sa­ma či­nje­ni­ca da se­k­sual­nost sa­ma po se­bi po­di­že bla­gi ni­vo te­stos­te­ro­na au­to­mat­ski se sma­nju­je pro­ces ate­ro­skle­ro­ze (su­ža­va­nje kr­v­nih su­do­va) - na­vo­di dr Mi­lo­še­vić.

On na­gla­ša­va da ja­ka se­k­sual­nost pot­po­mo­g­nu­ta le­ko­vi­ma za le­če­nje im­po­te­n­ci­je mo­že kod sta­ri­jih mu­ška­ra­ca, ko­ji već pri­ma­ju te­ra­pi­ju za sr­ča­na obo­lje­nja, da iza­zo­ve in­fa­r­kt i sr­ča­ni ko­la­ps.

Po­sle­di­ce ne­re­dov­nog seksa ere­k­ti­l­na disfunkcija ka­r­ci­nom prostate

Bla­go­de­ti re­dov­nog seksa zdra­vlje prostate ni­ži kr­v­ni pritisak manja šansa za infarkt i mo­žda­ni udar

Kurir/Mi­na Branković

Foto:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track