NASTAVLJA SE AGONIJA SRBA NA OSTRVU: Proteruju decu još 16 porodica sa Malte!
Foto: Shutterstock

Neizvesno

NASTAVLJA SE AGONIJA SRBA NA OSTRVU: Proteruju decu još 16 porodica sa Malte!

Društvo -

Ra­zo­ča­ra­ni U Ma­l­te­ško-sr­p­skoj za­jed­ni­ci oče­ku­ju da će na­red­nih da­na bi­ti po­ve­ćan broj sr­p­skih fa­mi­li­ja ko­je će do­bi­ti od­bi­je­ni­cu za pro­du­ža­va­nje ili izda­va­nje bo­ra­vi­šne vi­ze za svo­je mališane

Još 16 sr­p­skih po­ro­di­ca na Ma­l­ti do­bi­lo je od­bi­je­ni­cu za pro­du­ža­va­nje ili izda­va­nje bo­ra­vi­šne vi­ze za svo­ju de­cu, a oče­ku­je se da se taj broj do­dat­no po­ve­ća na­red­nih da­na, sa­zna­je Ku­rir.

Ago­ni­ja sr­p­skih po­ro­di­ca na Ma­l­ti, ko­ji­ma pre­ti de­po­r­ta­ci­ja de­ce jer pre­ma ma­l­te­škim pro­pi­si­ma ne za­ra­đu­ju do­vo­lj­no, na­sta­vlja se. Na­kon što je vla­da Ma­l­te u uto­rak uve­če ja­vi­la da osta­je pri odlu­ci da od­bi­ja izda­va­nje bo­ra­vi­šne do­zvo­le za 22 sr­p­ske de­ce, ista odlu­ka je do­ne­se­na za još 16 sr­p­skih po­ro­di­ca.

U Ma­l­te­ško-sr­p­skoj za­jed­ni­ci (MSZ) ka­žu da su ra­zo­ča­ra­ni ne­ga­ti­v­nim is­ho­dom hi­t­nog sa­stan­ka ka­bi­ne­ta mi­ni­sta­ra Ma­l­te i da u pot­pu­nos­ti po­dr­ža­va­ju ro­di­te­lje sr­p­ske gra­đa­ne, ali i ro­di­te­lje gra­đa­ne tzv. tre­ćih ze­ma­lja u nji­ho­vim na­po­ri­ma na oču­va­nju je­din­stva po­ro­di­ce.

- MSZ po­zi­va ka­bi­net da prei­spi­ta svo­ju odlu­ku u skla­du s me­đu­na­rod­nim oba­ve­za­ma Ma­l­te. Ova odlu­ka pred­sta­vlja ka­žnji­vi pre­kr­šaj osnov­nih lju­d­skih pra­va na po­ro­di­č­ni ži­vot i obra­zo­va­nje de­ce, dis­kri­mi­na­tor­no i pu­ni­ti­v­no usme­re­na pro­tiv ro­di­te­lja po osno­vu nji­ho­vog osnov­nog go­di­šnjeg pri­ho­da, ne uklju­ču­ju­ći bo­nu­se i osta­le/do­dat­ne izvo­re pri­ho­da - ka­že za Ku­rir je­dan od ad­mi­ni­stra­to­ra Fej­s­buk gru­pe „Ro­di­te­lji na Ma­l­ti“ (ime i pre­zi­me po­zna­to re­da­k­ci­ji), či­ji je ci­lj da oku­pi ro­di­te­lje svih ze­ma­lja tre­ćeg sve­ta, i do­da­je:

- Ova po­li­ti­ka je u su­pro­t­nos­ti sa si­ste­mom vred­nos­ti ega­li­tar­nog i so­ci­ja­li­sti­č­kog po­re­t­ka i či­ni se da je usme­re­na da iza­zo­ve psi­ho­lo­ško zlos­ta­vlja­nje i sti­g­ma­ti­za­ci­ju ra­nji­ve po­pu­la­ci­je ma­lo­le­t­ne de­ce, či­ja fu­n­da­men­tal­na pra­va ga­ran­tu­ju me­đu­na­rod­ne ko­n­ve­n­ci­je i po­ve­lje ko­je je Ma­l­ta ra­ti­fi­ko­va­la. Isto­vre­me­no, ova odlu­ka li­ša­va de­cu gra­đa­na tre­ćih ze­ma­lja pra­va ko­ja uži­va­ju sva osta­la de­ca na Ma­l­ti, bez ob­zi­ra na sta­tus i na­cio­nal­nu pri­pa­d­nost. Pos­to­ji sa­sta­vlje­na ra­d­na gru­pa ko­ja koo­r­di­ni­ra­no pri­ku­plja sve od­bi­je­ni­ce i pro­sle­đu­je ih advo­ka­tu, ko­ji bes­plat­no spre­ma ža­l­be za ro­di­te­lje.

Od­bor za migrante

Ro­di­te­lji ima­ju pra­vo žalbe

Da pod­se­ti­mo, reč je o no­voj ured­bi age­n­ci­je za dr­ža­vljan­stvo i bo­ra­vak, ko­ja pre­dvi­đa da po­ro­di­ce ko­je po­ti­ču iz ze­ma­lja EU mo­ra­ju da za­ra­đu­ju na­j­ma­nje 19.000 evra go­di­šnje, plus 3.800 evra za sva­ko de­te, ka­ko bi im bi­la izda­ta do­zvo­la za bo­ra­vak.

Taj iznos, me­đu­tim, ne uklju­ču­je pre­ko­vre­me­ni rad, bo­nu­se ili dru­ge pri­ho­de, na ko­je se u na­j­ve­ćem pro­cen­tu osla­nja­ju Sr­bi ko­ji ži­ve i ra­de na Ma­l­ti. Od de­ce se ne oče­ku­ju da od­mah na­pu­ste Ma­l­tu, već ro­di­te­lji ima­ju pra­vo da ulo­že ža­l­bu od­bo­ru za mi­gran­te, sao­p­šti­la je age­n­ci­ja za dr­ža­vljan­stvo i bo­ra­vak.

Kurir/J. PRONIĆ

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track