PRODAVCI VIŠE NEĆE SMETI DA VAS ZOVU TELEFONOM: Odzvonilo nasrtljivim trgovcima koji nutkaju sve i svašta (ANKETA)
Foto: Profimedia

zvrckaju svaki čas pa i u vreme kućnog reda

PRODAVCI VIŠE NEĆE SMETI DA VAS ZOVU TELEFONOM: Odzvonilo nasrtljivim trgovcima koji nutkaju sve i svašta (ANKETA)

Društvo -

BEOGRAD - Građani bi uskoro mogli biti zaštićeni od svakodnevnih poziva nastrljivih trgovaca koji nude svoje proizvode pozivima na fiksne i mobilne telefone, a to će omogućiti novi zakon o zaštiti potrošača koji se očekuje do kraja godine.

Nacrt zakona je prošao javnu raspravu, sada se čeka da ga odobri vlada, zatim o njemu treba da odluče poslanici, a sve što je tim zakonom predviđeno predstavlja istovremeno ujednjačavanje sa evropskim zakonodavstvom, konkretno s onim sto se nalazi u Poglavlju 28.

foto: EPA/Ilustracija

Zabranjeno će biti, kako predviđa nacrt zakona, da trgovci upućuju poruke ili pozive telefonom potrošačima koji su se upisali u registar potrošača kao oni koji ne žele da primaju pozive i poruke u okviru promocije i prodaje telefonom.

Postupak upisa uređuje ministar, kao i uslove i nacin korišćenja registra.

Međutim, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača za list kaže da će taj deo zakona biti regulisan podzakonskim aktima, koji još nisu doneti i on ih ne očekuje u skorije vreme, što znači da ni lista upisa neće biti skoro formirana.

Zakon još predviđa da Ratel vodi poseban registar u kojem bi trebalo da se nađu telefonski brojevi onih koji ne žele da telefonom dobijaju ponude trgovaca, a čime bi njihova privatnost bila zaštićena.

To takođe podrazumeva da prodavci pre nego što ukucaju nečiji telefon treba da provere da li je on u registru. Zakon predviđa i rešavanje sporova između trgovaca i potrošača vansudskim poravnanjem.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track