BRUKA NEVIĐENA Sveštenici Eparhije mileševske vraćeni sa CG granice?! Rekli nam da im je naređeno da nas ne puste
Foto: Mileševska Eparhija

skandal

BRUKA NEVIĐENA Sveštenici Eparhije mileševske vraćeni sa CG granice?! Rekli nam da im je naređeno da nas ne puste

Društvo -

PRIJEPOLJE - Sveštenicima i sveštenomonasima Eparhije mileševske koji su jutros krenuli put Nikšića na crkveno-narodni sabor, i na pokolonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru na svim graničnim prelazima i vraćeni su nazad u Srbiju piše PP Media.

"Ipak, blagodareći Bogu i Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu Eparhiju mileševsku na ovom svecrkvenom saboru predstavljaće njen predstojatelj, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski Atanasije koga smo izvestili o ovim nemilim događajima. Vladika Atanasije je poručio da zadržimo u duhu jednomislije, slogu, ljubav sa svom braćom i u Crnoj Gori i Srbiji, naglašavajući da među nama nema granica, jer svi mi koji smo u Bogu i u dobroj nameri, zajedno smo i onda kada smo fizički razdvojeni", navodi se u saopštenju Eparhije mileševske.

Inače, u Nikšiću se očekuju desetine hiljada vernika koji će se okupiti kod Saborne crkve, kao i na Trgu vojvode Šaka Petrovića. Skup koji je najavljen kao “sabor u odbranu vere i svetinja”, kako naglašavaju organizatori, biće poslednja crvena linija u zaštiti duhovnog i verskog identiteta naroda Crne Gore.

"Zgrožen sam ovim činom, zabranjeno mi je da pređem u Crnu Goru kao da sam najveći kriminalac"

Protojerej stavrofor Marko Papić iz Eparhije mileševske jutros je vraćen sa graničnog prelaza Čemerno. Prema njegovim rečima ista situacija je bila i na prelazima Ranče Polje i Dobrakovo.

“Zgrožen sam ovim činom, zabranjeno mi je da pređem u Crnu Goru kao da sam najveći kriminalac. Vraćeni su svi sveštenici i monasi ali i civilna lica koja živi na teritoriji Eparhije mileševske. Ali, što je još gore preko granice nije mogao da pređe niko još od sinoć od 22 sata”, kazao je za RINU Papić.

On tvrdi da carinici nisu imali nikakvo valjano obrazloženje zašto im se zabranjuje ulazak u Crnu Goru, kao i da su tri lične karte, njegovu i njegovih saputnika pregledali duže od pola sata.

foto: RINA

“Jedino što su nam rekli jeste da im je naređeno da nam ne dozvole da uđemo u Crnu Goru, iako su nam svima dokumenta bila uredna. Tako je bilo i na graničnim prelazima iz Republike Srpske, vraćani su puni autobusi iz Nevesinja, Gackog, Trebinja, Bileće i to pokazuje strah države Crne Gore od okupljanja velikog broja ljudi u Nikšiću”, mišljenja je Papić.

On je istakao da je država Crna Gora ovim “necivilizacijskim činom” pokazala da je nedemokratska zemlja iako se kako je rekao zaklinje u demokratiju.

Papić kaže da ima nezvanična saznanja da je i Episkop mileševski Atanasije takođe juče bio izložen neprijatnosti i da je duže od 30 minuta bio zadržan na granici sa Crnom Gorom.

(Kurir.rs/RINA/Foto: Eparhija Mileševska)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track