DR MILICA ĐURIĆ JOVIČIĆ, FOND ZA NAUKU, ZA KURIR: Srbija plaća naučnike za veštačku inteligenciju 2,4 miliona evra
U službi razvoja nauke... Dr Milica Đurić, Foto: Željko Sinobad

Intervju

DR MILICA ĐURIĆ JOVIČIĆ, FOND ZA NAUKU, ZA KURIR: Srbija plaća naučnike za veštačku inteligenciju 2,4 miliona evra

Društvo -

Važna je podrška: Mladi istraživači u našoj zemlji imaju energiju i entuzijazam i žele priliku za rad, a Fond za nauku intenzivno radi da im za to obezbedi finansijska sredstva i kontakte

Da srpska nauka ide u korak sa svetom, pokazuje i najnoviji program Fonda za nauku, koji je izdvojio čak 2,4 miliona evra za finansiranje projekata u oblasti veštačke inteligencije. Šta će to značiti za srpsko društvo i koje još programe sprovodi Fond za nauku, u intervjuu za Kurir otkriva dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda.

- Jedan od najvažnijih ciljeva Fonda za nauku je obezbeđivanje uslova za kontinuirani razvoj naučnoistraživačkih i razvojnih aktivnosti u Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju. Programi Fonda će omogućiti finansiranje osnovnih i primenjenih istraživanja, kao i projekata koji povezuju nauku i privredu. Podsećam, 21. juna raspisan je prvi Program za izvrsne projekte mladih istraživača Promis, koji je namenjen mladim doktorima nauka i istraživačima.

Koliko se naučnika prijavilo za taj program?

- Prijavilo se više od 585 naučnih timova iz svih naučnih oblasti, odnosno više od 2.700 mladih istraživača. Taj podatak je za nas veoma važan, jer dokazuje da mladi istraživači u Srbiji imaju energiju i entuzijazam i žele ovakve prilike. Za Promis, pored inicijalno planiranih šest miliona, izdvojili smo i dodatnih tri miliona evra.

Nova prilika za istraživače je vaš Program saradnje srpske nauke s dijasporom?

- Ovaj program omogućava naučnoistraživačkim organizacijama razvoj saradnje sa našom dijasporom i unapređenje kapaciteta kroz kratkotrajne posete istraživača iz Srbije stručnjacima iz dijaspore, kao i podršku zajedničkim aktivnostima. Program će se realizovati u formi vaučera u vrednosti do 10.000 evra, za jednogodišnji period trajanja projekta. Može se koristiti za povezivanje s našim stručnjacima bilo gde u svetu, osim u zemljama bivše Jugoslavije. Budžet ovog programa iznosi 800.000 evra.

foto: Željko Sinobad

Još izazovnije zvuči Program za razvoj projekata u oblasti veštačke inteligencije?

- Cilj ovog programa je podrška razvoju naučnoistraživačkog rada iz oblasti veštačke inteligencije. Veštačka inteligencija je oblast koja će u narednim godinama u celom svetu doneti krupne promene u svakodnevnom životu, radu i poslovanju. Iz ovog razloga je Vlada Srbije jesenas započela izradu Strategije za razvoj veštačke inteligencije, za koju se očekuje da će uskoro biti i usvojena, a Fond za nauku je raspisao poseban program, čiji je ukupan budžet 2,4 miliona evra. Maksimalan budžet za finansiranje jednog projekta je 200.000 evra, a projekti traju do dve godine.

Šta još može da se uradi na poboljšanju položaja naučnika u našoj zemlji?

- Bitno je ponuditi im što više prilika za rad, razvoj, kao i finansiranje nauke. Fond za nauku intenzivno radi na tome, ne samo pripremom i otvaranjem programa nego i obezbeđivanjem finansijske podrške koja će od 2020. godine biti ne samo iz budžeta Republike Srbije već i iz EU i Svetske banke. Od 2020. počinje institucionalno finansiranje, kojim će Ministarstvo prosvete obezbediti stabilne prihode istraživačima. Cilj nam je i da se poveća uspeh naših istraživača prilikom apliciranja kod inostranih fondova i uspostavljanja međunarodne saradnje. Fond je uspostavio mrežu naučnih ambasadora, to su naši uspešni naučnici iz 20 zemalja s kojima ćemo u narednom periodu nastojati da uspostavimo saradnju.

Novi programi

TRAŽE SE NAJBOLJE IDEJE

Koji su planovi Fonda za 2020.?

- Početkom 2020. planiramo otvaranje programa Ideje i za ovaj program mogu aplicirati svi istraživači sa izvrsnim idejama, iz svih oblasti nauke. Sredinom naredne godine planiramo otvaranje drugog programa namenjenom razvoju saradnje sa dijasporom. Započeće i pripreme programa Razvoj, koji će imati unapred definisane teme i oblasti, zasnovane na prioritetima razvoja i preporukama Strategije pametne specijalizacije, Strategije industrijskog razvoja, ali i Strategije razvoja veštačke inteligencije.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Željko Sinobad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track