UKRADENA IKONA MAJKE BOŽIJE PROGANJALA GA JE U SNU: BG kolekcionar morao je da je vrati i tek onda košmar je  prestao
Foto: Printscreen

UKRADENA IKONA MAJKE BOŽIJE PROGANJALA GA JE U SNU: BG kolekcionar morao je da je vrati i tek onda košmar je prestao

Društvo -

Ikona posvećena Majci Božijoj iz 1748. godine, koja se prema motivima naziva „Dostojno est“, prvi put je bila naslikana u svetogorskim manastirima.

Takva ikona je pre nekoliko decenija bila ukradena iz crkve u Bitolju, nakon čega je raznim švercerskim putevima i kriminalnim kanalima završila kod jednog kolekcionera ikona u Beogradu.

Otkako ju je nabavio, on više nije imao miran san. Ikona Majke Božije mu se često javljala u snu moleći ga da je vrati tamo odakle je ukradena.

Tek kada ju je vratio vlasnicima, crkvi Presveta Bogorodica u Bitolju, na zapadu Severne Makedonije, počeo je mirno da spava.

Mitropolit prespansko-pelagonijski i administrator australijski i novozelandski Makedonska pravoslavne crkve, vladika Petar, tada je rekao da se zaista radi o čudotvornoj ikoni, jer ju je samo čudo vratilo iz Beograda.

Kolekcioner više nije mogao da izdrži te noćne more i košmare, pa je stupio u kontakt sa vladikom Petrom i ponudio mu da vrati ikonu, ali pod jednim uslovom – da ne bude prijavljen policiji.

– Obećao sam mu, i po cenu svog života da ga neću prijaviti u policiju samo da vrati ikonu, i ikona je bila vraćena. I druga čuda su se kasnije događala, a i sada se dešavaju, ali o njima nećemo sada govoriti, možda nekih narednih godina, rekao je vladika Petar.

Nakon restauracije, ona je sada, uoči velikog hrišćanskog praznika Uskrsa, izložena u crkvenom hramu Presveta Bogorodica u Bitolju, a o čudima će, rekao je vladika Petar, još dugo svedočiti.

Opanak.rs/webtribune

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track