OPASNA STRANA PROSLAVE PRAZNIKA! OPREZ: Novogodišnji ukrasi izazivaju požar!
Foto: Stock

Alarm

OPASNA STRANA PROSLAVE PRAZNIKA! OPREZ: Novogodišnji ukrasi izazivaju požar!

Društvo -

Rizik: Svetleći lampioni, pre svega pojedinih kineskih proizvođača, koji nemaju sertifikate o bezbednosti, mogu lako dovesti do kratkog spoja

Na tržištu Srbije nalazi se veliki broj ukrasnih svetlećih lampiona koji nemaju sertifikat o bezbednosti i mogu uzrokavati kratki električni spoj i požar i na taj način ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi, upozoravaju udruženja za zaštitu potrošača.

Naime, reč je mahom o svećicama i lampionima kineskih proizvođača koje se mogu kupiti u prodavnicama sa kineskom robom, ali ih sugrađani često pazare na pijacama, buvljacima i slično.

Na ovaj problem ukazale su pre nekoliko dana i italijanske vlasti nakon što je njihova finansijska policija, samo u Rimu i Tivoliju, kod dva kineska trgovca zaplenila pet miliona ukrasa koji ne odgovaraju bezbednosnim normama, a posebnu pažnju su skrenuli na rizik od korišćenja svetlećih lampica.

Novogodišnji praznici u većini domaćinstava nezamislivi su bez ovih svetlećih ukrasa koji se stavljaju na jelke, ali i svuda po kući kako bi dočarali prazničnu atmosferu. Međutim, upućeni upozoravaju da mnogi od njih nisu bezbedni i da začas može izbiti požar ukoliko se lampice nalaze u neposrednoj blizini makar jedne žice iz kabla.

- Sijalice bez sertifikata, koje se kupuju na neproverenim mestima, svakako mogu biti jako opasne, jer potencijalno mogu izazvati požar. Građani ih često kupuju zato što su jeftinije. Međutim, ekonomski motivi ne bi trebalo da budu presudni, te bi svi trebalo da povedemo računa i da ih kupujemo u proverenim radnjama, i to samo one koje imaju potrebne dokaze o bezbednosti - kaže za Kurir Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

U Ministarstvu trgovine pak kažu da je „tržišna inspekcija u poslednjih pet godina intenzivirala kontrole po pitanju bezbednosti proizvoda“. Ipak, ove godine, kako kažu, zaplenjena su 1.683 komada svetlećih nizova. - Doneto je devet rešenja na osnovu kojih je privremeno zabranjen promet 1.683 komada svetlećih nizova u vrednosti od 571.719 dinara. Podneta su dva zahteva prekršajnom sudu - kažu u ministarstvu.

POVUČENE SVEĆICE

- Svetleći nizovi nisu označeni srpskim znakom usaglašenosti

- Ne poseduju potvrdu o usaglašenosti u vezi sa zahtevima Pravilnika o električnoj opremi

- Ne poseduju uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku

Petar Bogosavljević

PROVERITI PRE KUPOVINE

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, kaže da kineska roba često završi na našem tržištu crnim ili sivim kanalima i da se ni za jedan proizvodi koji nije ušao legalnim putem i prošao neophodne kontrole ne može reći da je bezbedan.

- U Kini se proizvodi tehnika vrhunskog kvaliteta, ali i ona koja po kvalitetu ne nalikuje ni dečjoj igrački. Prilikom kupovine ovih lampiona građani bi trebalo da obrate pažnju da li je prodavnica u kojoj kupuju registrovana, da li izdaje fiskalni račun, da li izdaju odgovarajuću tehničku dokumentaciju, ali i garanciju za proizvod - upozorava Bogosavljević.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Stock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track