SKANDAL: Srbe na Malti teraju da postanu Bugari!
Foto: Shutterstock

Sumnjivo: Firme zloupotrebljavaju muku roditelja

SKANDAL: Srbe na Malti teraju da postanu Bugari!

Društvo -

Sramno: Dok naši državljani strahuju da će im vlasti te zemlje proterati decu, njihov očaj koriste agencije koje im za 4.000 € nude državljanstvo članice EU

Dok Srbi na Malti već mesecima strahuju da će vlasti te zemlje zbog pooštrenih propisa proterati njihovu decu, njihov očaj koriste agencije koje im nude da za 4.000 evra dobiju bugarsko državljanstvo i tako postanu građani EU, za koje na Malti važe drugačiji propisi. - Obezbeđujemo legalno bugarsko poreklo, koje je uslov za dobijanje bugarskog državljanstva. Dokumenta su 100 odsto legalna.

Samo za srpske, makedonske i turske državljane. Plaćate kada vam se poreklo odobri. Sve predajete i podižete lično - piše u oglasu na Fejsbuk stranici „Srbi na Malti i Gozu“, sa očiglednom namerom da se na njega upeca neko od desetine očajnih roditelja koji su nedavno dobili obaveštenje od malteških vlasti da njihova deca nemaju pravo da ostanu u toj zemlji.

Nestrpljiv prodavac

Da je reč o sumnjivim poslovima, reporteri Kurira uverili su se i kada su pozvali broj telefona istaknut na oglasu, predstavivši se kao zainteresovani kupac. Muškarac, koji se javio potvrdio je da obezbeđuje bugarsko poreklo Srbima, ali nije želeo da objasni na koji način.

- Mi vam obezbedimo legalno bugarsko poreklo na osnovu kojeg kasnije podnosimo zahtev za bugarsko državljanstvo i posle 90 dana dobijete ličnu kartu, a posle 13 meseci i bugarski pasoš - objasnio je ovaj muškarac i dodao da sa tom ličnom kartom na Malti, ali i drugim državama EU, može da se boravi do pet godina.

Na pitanje na koji način se obezbeđuje dokaz o bugarskom poreklu, nestrpljivo je odgovorio: - To nije vaš problem. Plaćate 2.000 evra kada dobijete bugarsko poreklo i 2.000 evra kada dobijete pasoš. Sve ostalo je naša briga! - dodao je.

Zoran Bajić, predsednik udruženja Srpsko-bugarsko prijateljstva, objašnjava za Kurir da za one kojima je bar jedan od roditelja, baba ili deda, poreklom Bugarin nije potreban nikakav posrednik za dobijanje potvrde o bugarskom poreklu.

Jasna procedura

- Pravo na bugarsko državljanstvo imaju, pre svega, oni koji imaju bugarsko poreklo. Procedura za dobijanje tog uverenja precizno je definisana i jednostavna. Ceo postupak, odnosno ukupan trošak dobijanja državljanstva ne bi trebalo da bude veći od 100 evra, te ne postoji nijedan razlog da se plaća nekom posredniku toliki novac ako je sve legalno - zaključuje on.

Podsetimo, malteške vlasti obavestile su roditelje, mahom srpske porodice, da njihova deca ne mogu više boraviti na Malti zbog rizika od siromaštva jer zaposleni roditelji moraju da zarađuju godišnje najmanje 19.000 evra, kao i da obezbede dodatnih 3.800 evra za svako dete.

foto: Facebook Printscreen

Kako do državljanstva

Pravo na bugarskodržavljanstvo imaju građani čiji su jedan ili oba roditelja Bugari

Zahtev se podnosi Ministarstvu pravde Bugarske ili Konzularnom predstavništvu Bugarske

Neophodno je uverenje o bugarskom poreklu, koje izdaje Državna agencija za Bugare u dijaspori

Prilažu se izvod iz matične knjige rođenih, kopija ličnog dokumenta, a poreklo se dokazuje kod našeg ili bugarskog organa

Državljanstvo se može dobiti i naturalizacijom, to jest boravkom u Bugarskoj duže od pet godina i odricanjem od drugog državljanstva

Može se dobiti i po osnovu investiranja u Bugarskoj ili brakom sa bugarskim državljaninom

Srpska deca u poseti

Podrška nadbiskupa

Roditelji oko 35 srpske dece koja su dobila odbijenicu uložili su žalbu Apelacionom sudu, te u toj zemlji mogu da ostanu dok se ne završi postupak. Oni i dalje, uprkos stavu malteških vlasti, imaju veliku podršku brojnih javnih ličnosti na Malti. Jedan od prvih koji je podržao Srbe bio je i Čarls Skikluna, malteški nadbiskup, koji je u sredu primio srpsku decu kao počasne goste.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track