SPREMAJU SE VELIKE PROMENE U VOJSCI: Srbija dobija Drinsku i Dunavsku diviziju!
Foto: Ana Paunković

KURIR SAZNAJE

SPREMAJU SE VELIKE PROMENE U VOJSCI: Srbija dobija Drinsku i Dunavsku diviziju!

Društvo -

Reorganizacija... Ministarstvo odbrane planira donošenje potpuno novog zakona o vojsci, koji bi podrazumevao promenu strukture organizacije, usvajanje važnih strategija, uvođenje novih bataljona

Potpuno novi zakon o vojsci od prvog do poslednjeg člana, koji bi trebalo da bude napisan ove godine, podrazumevaće promenu strukture organizacije Vojske Srbije (VS), usvajanje važnih strategija, uvođenje novih bataljona, ali i promene naziva jedinica, saznaje Kurir.

Strategijski dokumenti

Naime, ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je krajem prošle godine da bi zakon o vojsci trebalo da se „napiše ponovo, od prvog do poslednjeg člana“, navodeći da se usvajanjem „važnih, strategijskih dokumenata, konačno stiču svi uslovi da znamo u kom pravcu treba da vodimo vojsku, pa i kako ona treba da izgleda“.

foto: Beta

- Imali smo reorganizaciju vojske od juna 2006. do jula 2007. godine, a sada se prvi put od tada očekuju ozbiljnije promene. U planu je formiranje novih jedinica, a izvesno je formiranja bataljona u Loznici. Trenutno imamo četiri brigade kopnene vojske, od kojih tri imaju po 11 bataljona, taj četvrti 10, pa se očekuje da i on dobije taj 11. bataljon u Loznici. Postoje i nagoveštaji da će jedinicama biti vraćeni patriotski nazivi iz starih vremena srpske vojske, a tako bismo, po tradiciji iz Prvog svetskog rata, dobili Drinsku i Dunavsku jedinicu - kaže dobro obavešteni izvor Kurira i dodaje da je prva stvar u reorganizaciji već učinjena kad je rasformirana Specijalna brigada:

Odbrambena moć

- Od nje se formiraju dve nove brigade i taj proces je već u toku. Ukazom predsednika Aleksandra Vučića i odlukom Generalštaba 21. decembra prošle godine, u cilju jačanja vojne i odbrambene moći zemlje, odlučeno je da Specijalna brigada bude rasformirana, a da se od njenih bataljona ponovo formiraju 63. padobranska brigada i 72. brigada za specijalne operacije. Takođe, vrlo verovatno će vojska dobiti nove uniforme, koje će imati istaknuta patriotska obeležja, zastavu Srbije i natpis „Za slobodu i čast otadžbine“ u punoj vidljivosti. Na uniformama će biti prišivene vrpce odlikovanja i znački za primerne vojnike, najbolje strelce i ostala vojnička priznanja - otkriva Kurirov izvor.

foto: Kurir

Takođe, u Skupštini Srbije su nedavno usvojene Izmene i dopune Zakona o vojsci koje predviđaju vraćanje činova vodnika 1. klase i kapetana 1. klase, odnosno poručnika bojnog broda u rečnim jedinicama. Ovim dopunama definisano je i vreme provedeno u činu poručnika, kapetana i kapetana 1. klase koje je neophodno za unapređenje u neposredni viši čini. Osim toga, zakonom je pomerena i starosna granica za prijem u profesionalnu vojnu službu sa 43 na 45 godina za oficire.

Aleksandar Radić

VRATITI OBAVEZNI VOJNI ROK

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Kurir da VS u ovom trenutku poseduje dovoljne količine sredstava i ratne tehnike kad se poredimo s regionom, kao i da smo po broju tenkova osmi u Evropi, ali da je problem - ljudstvo.

foto: Marina Lopičić

- Treba da se napravi snažna kampanja za pridobijanje ljudi za vojni poziv, jer je činjenica da nam nedostaje kadar svih kategorija, od profesionalnih vojnika do podoficira i oficira. Primera radi, od 2016. dobili smo samo 11 novih pilota. Treba rešiti koncept obuke rezerve budućnosti, jer ne možemo imati snažne jedinice pasivne rezerve ukoliko ne obnovimo obavezno služenje vojnog roka. U suprotnom, sa ovim modelom, gubimo ljudski resurs za popunu rezerve - kaže Radić.

Ministarstvo odbrane

OSNOVANA RADNA GRUPA

U Ministarstvu odbrane potvrdili su za Kurir da je u planu izrada novog zakona o vojsci.

- Formirana je radna grupa koja će raditi na pisanju novog zakona - kratko su rekli u ministarstvu.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track