Najnovije vesti

PROGOVORIO O NEPOZNATIM DETALJIMA IZ TITOVOG ŽIVOTA: Vojnik sa Brozovog broda otkrio šta je sve VIDEO U NJEGOVOJ KABINI
Foto: Profimedia

OSTAO U ČUDU

PROGOVORIO O NEPOZNATIM DETALJIMA IZ TITOVOG ŽIVOTA: Vojnik sa Brozovog broda otkrio šta je sve VIDEO U NJEGOVOJ KABINI

Društvo

Branko Lončarić služio je vojni rok na Galebu, brodu poznatom po tome što je vozio jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, kao i druge državnike: egipatskog predsednika Nasera, etiopskog cara Hajle Sejlasija, grčkog kralja Otona Prvoga...

Gospodin Branko se ukrcao na brod u sklopu regrutske škole za brodske motoriste 1952. kao dvadesetogodišnjak, a iskrcao 1955. godine. U razgovoru za Novi list otkrio je svoja zanimljiva iskustva s broda o čijoj se obnovi ovih dana odlučuje.

foto: Youtube/Printscreen

Za vreme njegovog služenja vojnog roka na Galebu Tita su vozili tri puta. Kaže da Tito nije voleo avione, voleo je da sedi na palubi, bio je ljubazan prema posadi broda i nije pravio probleme.

– Jednom je tokom noći bila takva oluja da je Tito pao s kreveta. Bili su to oni uski brodski kreveti bez stranica, onda su komandiri digli kolegu i mene pa smo običnu dasku stavili uz krevet da mu bude zaštita od pada. Dobro je bilo kad je ljuljalo napred – natrag, ali kad je valjalo bočno, niste se mogli da se zaštitite.

Ali Tito uopšte nije bio ljut posle pada i mirno i ljubazno je čekao da mu stavimo zaštitu na rub kreveta - priseća se Lončarić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...