MAJE zahteva od crnogorskih institucija hitno puštanje iz pritvora novinarke i urednice Anđele Đikanović
Foto: Youtube Printscreen

Reagovanje

MAJE zahteva od crnogorskih institucija hitno puštanje iz pritvora novinarke i urednice Anđele Đikanović

Društvo -

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) najoštrije osuđuje hapšenje i pritvaranje urednice FOS Media Anđele Đikanović i traži od crnogorskih institucija da je hitno puste na slobodu.

Hapšenje urednika ili novinara zbog objavljenog teksta predstavlja anticivilizacijski čin kojem su skloni samo autokratski režimi i takvo ponašanje je nedopustivo u zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Bez ikakve želje da ulazimo u sadržaj spornog teksta, koji je kasnije demantovan od strane tog istog medija i to pre pritvaranja njihove urednice, on ne može biti razlog za pritvaranje novinara ili urednika.

Crnogorske institucije sistema imaju na raspolaganju niz mehanizama u skladu sa postojećim pozitivnim propisima da traže odgovornost zbog nekog teksta za koji smatraju da je netačan - od sudskih tužbi do postupaka pred regulatorom.

To što su ti postupci neefikasni, kako po postojećim tako i po novim, budućim zakonskim rešenjima, isključiva je odgovornost upravo tih institucija koje su stvorile ovakav sistem.

Primena represivnih mera, uključujući i zadržavanje od 72 časa prema Anđeli Đikanović može se shvatiti isključivo kao pritisak na slobodu izražavanja i pokušaj ekspresnog kažnjavanja bez prethodno sprovedenog postupka.

Zbog toga MASE od institucija sistema zahteva hitno puštanje na slobodu Anđele Đikanović poručio je Vuk Maraš, izvršni direktor.

(Foto: Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track