BOŽIĆNO JUTRO LEDENO: Mraz stegao ali neće dugo, već od petka toplije! SJENICA JUTROS NAJHLADNIJA SA MINUS 17
Foto: AP

praznični Dan hladan i sunčan

BOŽIĆNO JUTRO LEDENO: Mraz stegao ali neće dugo, već od petka toplije! SJENICA JUTROS NAJHLADNIJA SA MINUS 17

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji će božićno jutro biti hladno, u nižim predelima mestimično maglovito, na jugu sa slabim, u ostalim krajevima umerenim mrazem.

Tokom dana u većini krajeva pretežno sunčano, samo će se na jugu i jugoistoku tokom prepodneva zadrzati umereno oblačno. Vetar će biti slab, promenljivog pravca.

Jutarnja temperatura od -8 do -3, najviša dnevna od jedan do pet, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

foto: RHMZ Printscreen

U Beogradu će jutro biti hladno sa mrazem, na širem gradskom području i mestimično maglovito. Tokom dana pretežno sunčano. Vetar će biti slab promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od -7 do -5, najviša dnevna oko dva stepena.

Za narednih sedam dana, do 14. januara, meteorolozi prognoziraju pretežno sunčano vreme uz postepeni porast dnevne temperature.

Jutra hladna sa slabim i umerenim mrazem, u nižim predelima i maglom mestimično. Magla ili niska oblačnost ponegde će se zadržavati i tokom prepodneva.

Temperatura do četvrtka u većini mesta oko prosečnih vrednosti, a zatim malo iznad proseka za ovo doba godine.

foto: RHMZ Printscreen

Danas je Božić

Last changed: 07.01.20 06:55:53 (Tanjug), uploaded: 07.01.20 07:04:01

BEOGRAD, 7. januara (Tanjug) - Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar, danas slave najradosniji hrišćanski praznik, Božić - rođenje Isusa Hrista.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora i egipatski Kopti.

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika, a slavi se tri dana.

Taj datum se prvi put pominje kao praznik 336. u jednom rimskom kalendaru. Do 16. veka svi hrišćani su Božić slavili istog dana, a nakon 1582, kada je Vatikan prihvatio Gregorijanski kalendar, pojavljuju se razlike.

Na Božić u srpskom narodu je uobičajen pozdrav "Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi".

Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela. Običaj je da se za Božić napravi česnica u koju se stavlja zlatni novčić i koja se lomi rukama. Veruje se da će onaj ko u svom parčetu pronađe zlatnik imati sreće u nastupajućoj godini.

Osim toga, trpeza je bogata, a po običaju se na njoj nalazi i božićna pečenica.

Jedan od običaja je i da prvi gost na Božić, položajnik, dobije simboličan poklon. U svim srpskim pravoslavnim hramovima danas se održavaju liturgije povodom Božića.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track