REPORTERKA KURIRA O VOŽNJI NOVIM ERBASOM: Kada smo upali u gustu maglu desilo nam se do sada nezamislivo! KURIR TV
Foto: Nemanja Nikolić

iz prve ruke

REPORTERKA KURIRA O VOŽNJI NOVIM ERBASOM: Kada smo upali u gustu maglu desilo nam se do sada nezamislivo! KURIR TV

Društvo -

Reporteri Kurira imali su priliku da se provozaju u jednom od tri najnovija "erbasova" helikoptera H145M Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, a ovako je izgledao uzbudljivi let kroz gustu maglu i niske oblake.

Ako mislite da je prijatno uopšte ući u helikopter dok napolju sipa kiša, nad glavom vam vise tamni oblaci, a vetar vas pomera iz mesta, varate se. Međutim, helikopter se uz ravnomerno, ali doduše izuzetno bučno brujanje motora i rotora, skoro neosetno "odelepio" od zemlje i vinuo na 1.100 metara visine. Međutim, uspeli smo da vidimo samo deo Surčina i Novog Beograda, jer smo ubrzo uleteli u gustu maglu i niske oblake.

Gusta izmaglica je malo po malo prekrivala sve pred sobom i obavijala letelicu. Kroz prozore, ispred i oko nas, ma svuda, bila je samo nepregledna belina, letelicu su blago potresale turbulencije, a čuo se samo ravnomerno brujanje rotora i potpuno mirni glasovi pilota i kopilota koji su među sobom pričali za novinare, potuno nerazumljivim, stručnim jezikom. Iako se običnom čoveku čini da ne može da vozi automobil ili čak hoda, a da ne vidi "prst pred okom", piloti helikopterske jedinici bili su kao i uvek na visini zadataka, još jednom dokazavši da ih sa novim, najsavremenijim letelicama ništa ne može sprečiti da spasavaju građane i pomažu u najesktremnijim i teškim situacijama.

Do sada nezamislivo

- Do sada je ovakav let bio nezamisliv - pričaju uz osmeh piloti.

foto: Nemanja Nikolić

- Nabavkom novih helikoptera uhvatili smo korak sa tehnološkim razvojem avijacije. Dosad smo imali problema sa vremenskim uslovima, koji su nam ograničavali rad. Međutim, imali ste prilike i da se uverite, u složenim meteouslovima sa novim helikopterima operativnost je povećana za 80 odsto. Prošle godine smo povećali nalet za 150 odsto! Pored dobrog autopilota i opreme koju poseduju, ovi helikopteri imaju veoma dobre motore, pa ako otkaže, možete bezbedno da nastavite let - priča komadant Nenad Nedić i dodaje: - Iako novi helikopteri poseduju vrhunske auto-pilote, dobar pilot nikada ne sme u potpunosti da se oslanja na automatiku, zbog čega svake godine posada ide u različite svetske centre kako bi sakupila što više iskustva. Kada nam 2022. stigne i helikopter „superpuma“, bićemo u mogućnosti da letimo i u uslovima zaleđivanja.

Kurir.rs/J.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja