USPEH SRPSKIH LEKARA: Gljivice otporne na lekove više nas neće ubijati
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

USPEH SRPSKIH LEKARA: Gljivice otporne na lekove više nas neće ubijati

Društvo -

Rezultati ispitivanja pomoći će svim stručnjacima da na vreme reaguju.

Tim srpskih lekara radi na istraživanju čiji će rezultati pomoći u lečenju disajnih i gljivičnih infekcija. Njima su podložniji pacijenti čiji je imunitet oslabljen, a cilj istraživanja izbegne smrtni ishod, koji te infekcije mogu izazvati i za samo 24 sata.

Među uzročnicima tih infekcija je gljiva aspergilus, koja je postala otporna na jednu od najvećih i najvažnijih grupa antigljivičnih lekova, objasnila je Aleksandra Barać, mlada lekarka Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

Pomoć u lečenju

- Deo istraživanja je već urađen i otkrili smo da je gen cyp51A odgovoran za pojavu rezistencije ili otpornosti na lekove i sada je ideja je da se razviju jeftine i brze metode kojima će svaka laboratorija moći da uradi ovu dijagnostiku, što je od posebnog značaja u kliničkim uslovima - kaže ona i dodaje da je lekarima veoma važno da u samom startu lečenja znaju da je izolovana gljiva rezistentna na azole ili da poseduje gen koji joj daje potencijal da postane rezistentna, te da primene neke druge antigljivične lekove na koje je ovaj mikroorganizam osetljiv i time omoguće pravovremenu i odgovarajuću terapiju životno ugroženim pacijentima.

Brza smrt

Barać objašnjava da bi ova nova i brza dijagnostika povećala šanse za lečenje pacijenata obolelih od invazivnih gljivičnih infekcija, a posebno pacijenata čiji je imunitet oslabljen, a kod kojih zbog infekcije smrt može da nastupi u roku od 24 sata.

Gljiva roda aspergilus jedan je od uzročnika infekcija disajnih organa i invazivnih gljivičnih infekcija koje može da dobije svaki čovek, ali je za to mnogo veća šansa kod pacijenata sa oslabljenim imunosistemom - pacijenata sa HIV, hematoloških pacijenata, onih kod kojih je izvršena transplantacija organa.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track