VALJEVSKA BOLNICA BELEŽI VELIKI USPEH: Vantelesnom oplodnjom rođeno je 412 beba, dolaze nam parovi iz celog sveta
Foto: Shutter

Ponos

VALJEVSKA BOLNICA BELEŽI VELIKI USPEH: Vantelesnom oplodnjom rođeno je 412 beba, dolaze nam parovi iz celog sveta

Društvo -

Stručnjaci - Metoda VTO u ovoj ustanovi je na svetskom nivou, bez obzira na to što ova bolnica nema uslove kao i veliki srpski klinički centri

Laboratorija Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo je za sedam godina svog postojanja na svet donela 412 beba i time stala rame uz rame sa najvećim zdravstvenim ustanovama u kojima se radi ta procedura.

Sve je počelo 2013, kada je šef odseka Centra za VTO u Valjevu dr Branko Budimirović, supspecijalista za fertilitet i sterilitet, zajedno sa kolegama embriolozima Mirkom Đorđević i Jasnom Živanović, kao i sestrama Mirjanom Jovanović, Biljanom Kokošar, Marinom Sudžum i Biljanom Ilić, omogućio parovima koji nisu u mogućnosti da dobiju decu prirodnim putem da sreću okušaju u ovom centru.

foto: Kurir

Zlatna sedmorka

Ispostavilo se da je njih sedmoro čudotvoraca, kako ih zovu u Valjevu, uspešno započelo „posao“ kada im je prva beba rođena 1. septembra 2013. godine. To je bila mala Minja iz Prijepolja, koja je pre četiri meseca napunila šest godina, otkriva za Kurir dr Branko Budimirović i dodaje da su je roditelji čekali punih 14 godina. - To nam je bio vetar u leđa da nastavimo s radom i pomažemo roditeljima sve do danas. Mi smo najmlađi centar za VTO u Srbiji, a imamo 412 beba, mahom dečaka. Najviše je rođeno malih Valjevaca, ali zbog stručnog tima veliki broj parova dolazi iz Amerike, Australije, kao i čitave Evrope - naveo je dr Budimirović.

foto: Kurir

Treba nam oprema

Kako je on istakao, cilj im je da bude što više beba, a u tome im može pomoći veći broj stručnjaka, ali i nova oprema, koja, kako kaže, nedostaje ovom skromnom centru. - Želimo da bude što više beba i srećnih partnera. Ipak, potrebna nam je odgovarajuća oprema. Trenutno je naš posao donekle olakšan novim uređajem inkubatorom, a uskoro se očekuje još jedan koji je ranije najavljen - otkriva taj doktor i dodaje da se nada da će u narednim godinama rada centar proširiti svoja dostignuća, znanja i rezultate.

Zamrzavanja embriona

PRVA BEBA 2014. GODINE

Ono po čemu su se od samog početka izdvajali od drugih centara je i mogućnost zamrzavanja prekobrojnih embriona. - Prva beba iz odmrznutog embriona nastala u laboratoriji državne zdravstvene institucije rođena je upravo u valjevskom porodilištu već 2014, što je do tada bila privilegija samo parova koji su vantelesnu oplodnju radili u privatnim klinikama - rekli su iz Centra za VTO.

Parovi se rado vraćaju

ŽELE JOŠ JEDNU BEBU

Sve je veći broj parova koji roditeljstvo ostvaruju pomoću vantelesne oplodnje. - Mnogi parovi, nakon prve uspešne trudnoće i rođenja bebe, vraćaju se po odmrznuti embrion i novu bebu, a dobra vest za sve je da je Republički fond sada odobrio i traženo povećanje broja parova koji mogu da uđu u proces - rekli su u Valjevu.

Kurir.rs/ Milica Vujović Foto: Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track