PROMENE U ŠABAČKOJ OŠ JEVREM OBRENOVIĆ: Direktorku smenili zbog muljanja
Foto: RTV Šabac

ministarstvo prosvete

PROMENE U ŠABAČKOJ OŠ JEVREM OBRENOVIĆ: Direktorku smenili zbog muljanja

Društvo -

Prosvetne vlasti razrešile su dužnosti Jelenu Jevrić jer nije govorila istinu o broju učenika i na svoju ruku je podizala plate

Direktorka Osnovne škole „Jevrem Obrenović“ u Šapcu Jelena Jevrić je razrešena dužnost zbog toga što je prijavila veći broj učenika od stvarnog broja onih koji idu u tu školu, na svoju ruku je povećala plate zaposlenima i zloupotrebila prava učenika sa smetnjama u razvoju.

- U školskom nadzoru je utvrđeno da je Jevrićeva prekršila zakon, prijavljivala je veći broj učenika nego što ih ima u školi i bez saglasnosti je povećala broj odeljenja sa 46 na 48 i tako povećala 0,5 izvršilaca pomoćnika direktora, 0,5 stručnog saradnika i 0,5 referenta. Posledica toga je što je tako delila mesečno 1,5 platu više nego što ima zaposlenih. Jevrićeva je oštetila budžet države i za ovakvu vrstu prekršaja podnosi se krivična prijava - kažu za Kurir u Ministarstvu prosvete.

foto: RTV Šabac

Zloupotreba prava

Kako su iz te institucije saopštili, direktorka je zloupotrebila i prava učenika sa smetnjama u razvoju.

- Tamošnji tim za inkluzivno obrazovanje nije pratio propisani plan rada za školsku 2019/2020. godinu. Direktorka nije utvrdila da li je taj tim izradio individualne obrazovne planove za učenike na osnovu prethodno ostvarenih, evidentiranih i vrednovanih mera individualizacije i izrađenog pedagoškog profila učenika - navode u Ministarstvu.

Na osnovu nadzora utvrđeno je da direktorka škole nije blagovremeno i tačno unosila podatke u evidenciju o učenicima, nije obezbedila da se uredno vode matične knjige i podaci o kretanju učenika škole, nije utvrdila sastav stručnih organa škole, nije obezbedila da se školski program sastavi, u pogledu obaveznog sadržaja, nije obezbedila uredno vođenje dokumentacije i evidencije o radu svih stručnih organa, timova i pedagoškog kolegijuma.

foto: RTV Šabac

Bez rasporeda časova

Jevrićeva je oštetila i đake i tako što nije obezbedila da se raspored časova učenika petog razreda, početak i završetak nastave, uskladi s godišnjim planom rada škole.

- Tako su učenici jednog odeljenja petog razreda jednog dana u nedelji nastavu počinjali od petog časa, tri dana imali po sedam časova, a jednog dana čak i osam. Učenici drugog odeljenja petog razreda, petkom nisu imali prva četiri časa, ali zato su dva puta nedeljno imali po osam časova. Sada se nastava odvija normalno - kažu nadležni.

Roditelji

HOĆE STARU DIREKTORKU

Kako navode u Ministarstvu prosvete, nakon smene problematične direktorke novi v. d. direktora ove škole je Svetlana Stanković, koja sada organizuje ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja i svih aktivnosti ustanove. Ipak, manji broj roditelja okuplja se ispred škole i ometa obrazovno-vaspitni proces tražeći da se vrati Jelena Jevrić, ali za to nema, kako kažu, zakonskih osnova.

Kurir.rs/ Nevena Tomašević Foto: RTV Šabac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track