SRBIJA PRVI PUT U PLUSU: Rođeno 614 dece više za godinu i po dana
Predstavio rezultate... Zoran Đorđević, Foto: Marina Lopičić

Demografska politika: MINISTAR ZORAN ĐORĐEVIĆ ISTAKAO

SRBIJA PRVI PUT U PLUSU: Rođeno 614 dece više za godinu i po dana

Društvo -

Efekti određenih rešenja koji su se očekivali za deset godina postignuti posle godinu i po dana od primene novog zakona

Srbija je prvi put ušla u pozitivan skor, tj. imala je 614 dece više za godinu i po dana, rekao je juče ministar Zoran Đorđević.

On je naveo da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na rešavanju problema demografije radilo zajedno sa ministarkom zaduženom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Đukić Dejanović, te da su efekti određenih rešenja koji su se očekivali za deset godina postignuti nakon godinu i po dana od primene novog zakona.

Ministarstvo je, naveo je Đorđević predstavljajući rezultate tog resora, tokom prethodne godine uradilo mnogo kako bi se postigli glavni ciljevi za ostvarivanje plana „Srbija 2020-2025“, poručio je juče ministar Zoran Đorđević. On je istakao da će se na ciljevima, među kojima su ekonomske migracije, demografija, briga o penzionerima, izrada socijalne karte, smanjenje nezaposlenosti, socijalna zaštita, dalji rad i jačanje inspekcija, kako inspekcije rada, tako i unutrašnje inspekcije, i dalje raditi.

Kao posebno važno, ministar je istakao brigu o penzionerima i u tom smislu kazao da je promenjen Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, kao i da su povećane penzije za 5,4 odsto, a uvedena je i švajcarska formula za izračunavanje penzija. - Naš cilj je da 2025. godine prosečne penzije budu 430-440 evra, i to je nešto na čemu treba zajednički da radimo - ponovio je ministar.

Ministar je istakao da će, pored registra za poslodavce koji posluju na crno, u 2020. godini biti formiran i registar poslodavaca koji krše prava osoba sa invaliditetom.

Kurir.rs/ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track