AKO STE JELIČIĆ, U BRUSU MOŽETE DA RADITE ŠTA HOĆETE: Jutkin bratanac trovao narod arsenom, a baškari se u fotelji!
Foto: Printscreen, Marina Lopičić

NIKO GA NE POZIVA NA ODGOVORNOST

AKO STE JELIČIĆ, U BRUSU MOŽETE DA RADITE ŠTA HOĆETE: Jutkin bratanac trovao narod arsenom, a baškari se u fotelji!

Društvo -

Iako je Ivan Jeličić, direktor JKP „Rasina“, četiri meseca krio da je
nivo arsena u vodi u Brzeću opasan, nema ko da ga pozove na odgovornost,
jer je ovde njegov stric još bog i batina

Ivan Jeličić, direktor javnog komunalnog preduzeća „Rasina“ iz Brusa i bratanac bivšeg predsednika te opštine Milutina Jeličića Jutke, koji je svesno trovao arsenom (teškim metalom) ljude u mesnoj zajednici Brzeće, po svemu sudeći neće odgovarati za svoje (ne)delo.

foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva

Jutkin aparat

Osnivač JKP „Rasina“ je sama opština Brus, koju je donedavno vodio njegov stric Milutin Jeličić, a na čijem je čelu sada Saša Milošević, koji važi za Jutkinog čoveka, a i odmah po imenovanju na funkciju rekao je da će nastaviti stopama svog prethodnika. Isto tako, Milošević se prilikom jednog suđenja Marije Lukić i Jutke, koja je ovog potonjeg tužila za seksualno uznemiravanje, pojavio ispred suda kao podrška Jeličiću. Sve ovo ne obećava da će sada upravo Milošević pozvati Ivana Jeličića na odgovornost i inicirati njegovu eventualnu smenu.

foto: Printscreen

Kurir je juče pozvao Miloševića, ali on nije bio u prilici ni da sasluša pitanja jer je, kako je rekao, njegovo radno vreme gotovo, iako je u trenutku poziva tek prošlo 14 sati! Rekao je da pozovemo njegovu zamenicu, te da on žuri na sahranu.

Zamenica Jasmina Savić, na pitanje da li su znali za izveštaj ispitivanja izvorišta lokalnog vodovoda MZ Brzeće iz jula, te da li će opština kao osnivač JKP „Rasina“ preduzeti nešto protiv čoveka koji je svesno mesecima trovao ljude, ona je odgovorila:

Zovite direktora

- Ne možemo ništa da vam kažemo, najbolje da se čujete sa direktorom JKP „Rasina“, cisterne za piće su postavljene.

Kuriru je u nadležnom Ministarstvu zdravlja rečeno:

- Inspekcija Ministarstva zdravlja preduzimala je aktivnosti iz svoje nadležnosti i donela rešenje o zabrani korišćenja vode za piće, koje je i dalje na snazi.

Podsetimo, Kurir je otkrio da je Ivan Jeličić u julu 2019. dobio izveštaj od Zavoda za javno zdravlje Kruševac da voda sa izvora sa kog se lokalni vodovod Bela reka Brzeće (MZ Brzeće) snabdeva vodom za piće ima četiri puta viši nivo arsena od dozvoljenog (otkriveno je da ima 0,0421 mg/l umesto propisanih 0,01 mg/l).

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Umesto da upozori ljude, Jeličić je ćutao do narednog izveštaja zavoda - u oktobru je ispitivana voda iz distributivne mreže lokalnog vodovoda Bela reka Brzeće, koja je takođe pokazala povišen nivo arsena. Ovi rezultati su poslati JKP „Rasina“ u decembru, kada su meštani i obavešteni.

Hotelijeri: Preduzeli smo mere opreza

Deca u hotelu koriste vodu s aparata, a za treninge sportisti je dobijaju od sponzora. Svi gosti su zaštićeni i sad, kao i mesecima pre. Stranci uvek kupuju flaširanu vodu. Zavod nam je rekao da voda može da se koristi za tuširanje - kaže Ljubomir Cvetković, vlasnik hotela „Ozon“, dok Dragiša Kostić, vlasnik apartmana „Brzeće centar“, navodi da u kritičnom periodu, od jula do decembra, nisu imali goste, a da nemaju ni restoran: - Čim nas je MZ Brzećeobavestila 12. 12. da voda nije ispravna, to smo istakli na recepciji. Nezvanično smo čuli da je u vodi sedam puta više arsena. A mi meštani imamo svoja izvorišta.

Ivan Jeličić: Ćuti o izveštaju iz jula, pa okrivljuje Kurir

Ivan Jeličić saopštio je juče da je tekst u Kuriru deo prljave kampanje protiv Jutke, ali ne pominju izveštaj iz jula meseca:

- Ako grešim, čemu onda pomenuti naslov? Odgovorno tvrdim da je JKP ‚‘Rasina‘‘, po prijemu rezultata analize vode koji su u vodi sa izvorišta Bela reka u Brzeću pokazali povećano prisustvo arsena, odmah reagovalo i o tome obavestilo opštinsko rukovodstvo, MZ Brzeće, meštane i hotelijere i zatražilo stručnu pomoć u rešavanju problema - navodi se na sajtu ovog preduzeća.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Printscreen, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track