BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Sutra je Bogojavljenje, pliva se za Časni krst i ide po svetu vodicu
Foto: AP

veliki praznik

BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Sutra je Bogojavljenje, pliva se za Časni krst i ide po svetu vodicu

Društvo -

Pravoslavni vernici i SPC 19. janaura slave Bogojavljanje.

Veruje se da se u ponoć otvarila nebesa i da se svaka želja može ispuniti, tako da tačno u ponoć, prema predanju trebalo je pogledati u nebo i zamisliti želju. Želja, kakva god da je mora biti jasna.

Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje na reci Jordan.

Kada je napunio 30 godina, Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio sveti Jovan Preteča, koji je pripremao ljude za dolazak Mesijin i krštavao one koji su se pokajali na obalama Jordana.

Bog se javio tri puta pri Isusovom krštenju. Taj događaj predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

Na ovaj dan se u svim hramovima i crkvama osvećuje vodica, koju narod uzima za svoj dom. Ta voda ima lekovitu i isceliteljsku moć, zato se uvek drži u kući pored ikone kao spasonosni lek.

Samo na dan Bogojavljenja ovom vodom može se poprskati svaki kutak kuće. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju sa "Bog se javi" i "Vaistinu se javi".

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje se obeležava širom Srbije tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track