Najnovije vesti

POTVRĐENO! JUNAJTED MEDIJA NE DA KANALE SUPERNOVI: Kablovski operater podneo tužbu Komisiji za zaštitu konkurncije
Foto: Ana Paunković

ANALIZA

POTVRĐENO! JUNAJTED MEDIJA NE DA KANALE SUPERNOVI: Kablovski operater podneo tužbu Komisiji za zaštitu konkurncije

Društvo
21:39h

Ponuda: Umesto 17 kanala koji su bili u prethodnom ugovoru, sada se Supernovi nudi samo jedan, i to N1. Junajted grupa je konačno pokazala da je sve vreme lažno pregovarala, ističe Telekomov kablovski operater

Junajted medija je u svoju poslednju ponudu kablovskom operateru Supernovi uvrstila samo televiziju N1 i time je priznala da korisnicima ovog Telekomovog kablovskog operatera ne želi da omogući emitovanje drugih televizijskih kanala iz svog portfolija. Inače, ugovor koji su dve kompanije ranije imale obuhvatao je 17 kanala, o čemu su se vodili pregovori, a sada se Supernovi nudi samo jedan.

Supernova: Sve je bilo farsa

Podsetimo, nakon raskida ugovora ova dva kablovska operatera 210.000 domaćinstava ostalo je uskraćeno za gledanje televizijskog programa, između ostalih i N1, Sport kluba, Sinemanije, Granda, Pikabua...

U želji da se dogovor ipak postigne, Supernova je juče pozvala na javni predlog ugovora, ali je, umesto svih kanala, Junajted medija objavila ponudu u kojoj je samo N1 (sa cenom od 0,4 evra po korisniku i ugovorom od tri godine). Time je Junajted medija stavila do znanja da ne želi da svoje kanale da Supernovi i tako poništila prethodne pregovore.

Iz Supernove kažu da je ovim postupkom Junajted grupa dokazala da su prethodna saopštenja bila farsa. - Na ozbiljan poziv za saradnju od strane Supernove Junajted grupa se narugala i svojim i našim korisnicima, a pre svega ljubiteljima sporta u Srbiji. Konačno su jasno pokazali da su sve vreme lažno pregovarali i da im je jedini cilj bio da gledaocima Supernove ugase Sport klub i N1, kao i da im ne dozvole da gledaju Novu S i Novu Sport, a da za to optuže Supernovu. Svojim poslednjim saopštenjem Junajted grupa je dokazala da su sva njihova ranija saopštenja zapravo bila farsa. Svima je jasno da N1 koriste kao paravan za svoje dvolično ponašanje - naveli su iz Supernove, koja je juče Komisiji za zaštitu konkurencije podnela prijavu i zatražila privremenu meru vraćanja svih kanala.

Ucena umesto fer ponude

Pre nego što je raskinut ugovor, Telekom je pristao na znatno povećanu cenu za isti set kanala, povećanje trajanja ugovora sa jedne na tri godine, ali je onda Junajted medija zahtevala i teritorijalno ograničenje, to jest da emitovanje kanala ne može da se širi na druge gradove. Time su se poslovni uslovi više sveli na ucene, a ne na fer poslovnu ponudu.

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacija potrošača Srbije, kaže za Kurir da niko nikoga ne može da teritorijalno ograniči na pružanje usluga: - Ovde je najpre bitan potrošač koji plaća uslugu, a ne zaraćene strane. Iznenađen sam uslovima koji se odnose na teritorijalno ograničenje. To je apsolutno nedopustivo. Ne postoji nijedan operator koji može drugom da zabrani širenje. Komisija za zaštitu konkurencije treba da se umeša i da se vidi da li su elementi novog ugovora zakoniti.

Nastavlja se rat saopštenjima

SUPERNOVA TRAŽILA OD JUNAJTED MEDIJE DA OBJAVI PREDLOG UGOVORA

foto: Promo

Kablovski operateri Supernova i Junajted medija juče su prekosaopštenja nastavili verbalni sukob.

Podsetimo, najpre je u subotu Junajted medija saopštila da je „operateru Supernova još 31. decembra istekao pravni osnov za emitovanje kanala Junajted medije, da su rukovodstvu kompanije ponuđeni gotovo isti tržišni uslovi koji su važili i ranije, ali, nažalost, do nastavka saradnje nije došlo“. Na to je odmah usledio odgovor Supernove: „Junajted medija je tražila mnogo veću cenu za emitovanje programa tih kanala“. Usledio je novi obračun saopštenjima. Junajted medija je Supernovu nazvala „fantomskom firmom“, a iz Supernove je odgovoreno da „Junajted mediji do sada nije smetala ta ‘fantomska’ firma s kojom je imala ugovor do 31. decembra“.

Juče su obe kompanije slale nova saopštenja. Prvo je Junajted grupa navela da „kompanija Telekom Srbija već danima obmanjuje svoje korisnike za razloge isključenja programa Junajted grupe koje su emitovali do 17. januara“, ističući da je upravo interes Junajted medije da njene kanale gleda što veći broj korisnika. - Baš zbog toga smo Telekomu dali ponudu da svaki njihov korisnik može da gleda televiziju N1, koja je od opšteg interesa. Svi naši kvalitetni programi ponuđeni su po istim cenama koje su važile i prethodnih godina kao deo ugovora sa Radijus vektorom i Kopernikusom - navela je Junajted medija, ocenjujući i da je „dugo već izložena neravnopravnoj tržišnoj utakmici“.

Potom se oglasila Supernova: - S obzirom na to da Junajted medija obmanjuje javnost kontradiktornim saopštenjima, u kojima skretanjem pažnje i lažima pokušava da sakrije činjenice koje smo saopštili javnosti, a za koje imamo materijalne dokaze, pozivamo ih da tokom dana pošalju predlog ugovora svim kablovskim operatorima koji posluju pod brendom Supernova, pod istim uslovima i istim tekstom ugovora kakav je ranije imao Radijus vektor i sa dozvolom za emitovanje svih kanala Junajted medije, uključujući Novu S, Novu Sport i N1.

U saopštenju je istaknut poziv Junajted mediji da im odmah dozvole da ponovo emituju sve njihove kanale na kablovskim operatorima pod brendom Supernova, uključujući i kanale koje nisu hteli da daju njihovim korisnicima, kao što su Nova S i Nova Sport.

Suva neprofesionalnost N1

TEK TREĆEG DANA PRENELI DRUGU STRANU

foto: Zorana Jevtić

U svojim izveštajima o raskidu ugovora ova dva kablovska operatera, televizija N1, koja najčešće služi kao servis za promociju Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, dva dana je objavljivala isključivo saopštenja Junajted medije. Tek nakon jučerašnjeg Kurirovog teksta i naših pitanja upućenih rukovodstvu ove televizije o profesionalnom i objektivnom izveštavanju, N1 je objavio saopštenje Supernove, ali limitirano. Ovim je N1 dokazala neobjektivnost kada su interesi njenog vlasnika u pitanju.

Kurir.rs/ ekipa Kurira  Foto: Ana Paunković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...