VOJSKA OBNOVILA NAORUŽANJE: Srbija kupila moćni ruski Pancir
Važna nabavka... Sistem „Pancir“, Foto: Profimedia/ Sergei Bobylev

Sigurno NEBO

VOJSKA OBNOVILA NAORUŽANJE: Srbija kupila moćni ruski Pancir

Društvo -

Ugovor o nabavci jedne baterije tog sistema za protivvazdušnu odbranu je zaključen, a prve isporuke biće već krajem februara

Moćni ruski sistem za protivvazdušnu odbranu štitiće srpsko nebo! Rusija i Srbija, naime, zaključile su ugovor o nabavci jedne baterije sistema „Pancir S1“, a realizacija je već počela, objavio je Sputnjik, pozivajući se na neimenovane izvore iz oblasti vojnotehničke saradnje.

Kako navode, bateriju čini šest sistema „Pancir S1“, a portal podseća i da je sporazum za jednu bateriju zaključen prošle godine. - Počela je njegova realizacija, koja će se završiti 2020. godine, a prve isporuke sistema biće krajem februara, shodno uslovima ugovora - precizirao je sagovornik Sputnjika.

Jako pojačanje

Kako se dalje navodi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem oktobra, na vojnim vežbama „Slovenski štit“, već je govorio o nabavci, ali je tada bilo reči samo o jednom sistemu - „Pancir S“.

Srbija je, podsetimo, najveći uvoznik ruskog naoružanja i vojne tehnike u Evropi, a ranije je od Rusije kupila sedam helikoptera Mi-17 i Mi-35, dok je na poklon dobila šest lovaca MiG-29 i 10 oklopnih transportera BRDM-2MS.

Otvoreni razgovori... Vučić i Bocan-Harčenko
Otvoreni razgovori... Vučić i Bocan-Harčenkofoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Inače, predsednik Vučić primio je juče u Beogradu ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je za sledeći mesec najavio posetu visokog ruskog zvaničnika. Vučić je, kako se prenosi u saopštenju, izrazio zadovoljstvo što se njegov veoma intenzivan dijalog s predsednikom Rusije Aleksandrom Putinom nastavio i početkom 2020. godine. Srpski predsednik je rekao i da je posebno počastvovan što će i ove godine učestvovati na velikoj proslavi 75-godišnjice Dana pobede 9. maja u Moskvi.

Dobra saradnja

Osim toga, već za dva dana predsednici obeju zemalja će zajedno učestvovati na Petom svetskom forumu o Holokaustu u Memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Izraelu.

Na čelu  svetske sile... Vladimir Putin
Na čelu svetske sile... Vladimir Putinfoto: Marina Lopičić

Predsednik Vučić je uveren, kako je rekao, da će i s novim ruskim premijerom Mihailom Mišustinom imati plodotvornu saradnju, zasnovanu na razumevanju i poverenju, kakvu je imao s dosadašnjim premijerom Medvedevom.

Ambasador Bocan-Harčenko je za sledeći mesec najavio posetu visokog ruskog zvaničnika, a tom posetom će se, navodi se u saopštenju, nastaviti intenzivan politički dijalog Srbije i Rusije, koji je karakterisao prethodnu godinu.

Kurir.rs/ ekipa Kurira Foto: Profimedia/ Sergei Bobylev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track