NA AEROZAGAĐENJU SE DOBRO ZARAĐUJE OVIH DANA: Prečišćivači vazduha otišli na 300 evra i odmah planuli!
Teško se diše... Srbija u smogu, Foto: Shutterstock

Panika

NA AEROZAGAĐENJU SE DOBRO ZARAĐUJE OVIH DANA: Prečišćivači vazduha otišli na 300 evra i odmah planuli!

Društvo -

Jagma: Aparati za eliminisanje zagađenog vazduha iz prostorija počeli da se nabavljaju i iz Mađarske jer su po našim radnjama i sajtovima rasprodati, iako su poskupeli za oko 50 evra

Vazduh u većini mesta u Srbiji već nedeljama je izuzetno zagađen, a dok nadležni uglavnom gledaju u nebo čekajući košavu i promenu vremenskih prilika koja bi rasterala smog, narod se snalazi kako zna i ume, pa su prečišćivači vazduha, koji su i inače skupi, još više poskupeli i planuli.

U pokušajima da zaštite sebe, a pre svega svoju decu, bar u kućnim uslovima, građani su razgrabili prečišćivače vazduha iz prodavnica!

Tako je širom trgovina poslednjih dana maltene nemoguće naći razne prečišćivače ili ovlaživače vazduha, a oni retki koji su preostali koštaju i do neverovatnih 74.000 dinara.

Zato su neki posegli i za švercovanom robom iz okolnih zemalja, međutim, i nje je sve manje i stalno joj skače cena. Pored švercera, priliku da zarade videli su drugi, pa je na sajtovima za internet prodaju i kupovinu cena aparata koji su koštali do 250 evra skočila i na 300 evra! Međutim, i po toj ceni ih je gotovo nemoguće naći.

Na ceni... Prečišćivač vazduha
Na ceni... Prečišćivač vazduhafoto: Profimedia

- Kad izađem napolje i vidim onoliku maglu i smog, uhvati me panika. Brinem, pre svega, za dvoje male dece, i zato sam odlučila da kupim prečišćivač vazduha da ih bar malo zaštitim dok su kući. Međutim, to je katastrofa koliko ti aparatići koštaju po prodavnicama, ostali su samo najskuplji ili neki koji su vrlo sumnjivog kvaliteta i mogu da prečiste vazduh u izuzetno malim prostorijama - kaže B. V., čitateljka Kurira iz Beograda, i nastavlja:

- Zbog toga sam htela da ih nabavim iz Mađarske, ali nikako da dođem na red da mi stigne. Čovek koji se bavi time kaže da ne može da postigne koliko zahteva ima iz Srbije. Čekam da mi stigne jedan prečišćivač koji ću platiti 200 evra i nadam se da će dobro poslužiti. To uopšte nije mala cena za većinu srpskih porodica. Neki za te pare rade ceo mesec. Od ovog zagađenog vazduha još će mnogi i da se ovajde. Kladim se da su prečišćivači sada najtraženija i najšvercovanija roba u Srbiji.

Prof dr. Dragana Jovanović, pulmolog, kaže za Kurir da je teško reći šta zapravo može biti delotvorno protiv zagađenja vazduha. - Najbolji savet građanima je da što manje borave napolju, pitanje je koliko sve drugo može da pomogne.

Nanomaske i prečišćivači vazduha su često nedostupni širokom stanovništvu i pitanje je kakve efekte zapravo imaju. Prečišćivači vazduha pomažu donekle, ali ne skroz. Razumem reakciju i brigu ljudi, kako je moguće da ovakve stvari nismo doživljavali kada smo imali tešku industriju koja je radila punom parom? Veliko je pitanje odakle ovoliko zagađenje, a ako duže traje i ako se ponavlja, onda može biti opasno po zdravlje, a naročito po decu - kaže Jovanovićeva.

OBRATITE PAŽNJU

ŠTA SADRŽI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA:

- Predfilter, koji uklanja veće čestice prašine i dlake kućnih ljubimaca

- Filter bioloških antitela, koji hvata i uklanja viruse u vazduhu - Plazma jonizator, koji hvata prašinu i polen s pozitivnim naelektrisanjem

- Elektrone, koji snažno razgrađuju neprijatne mirise i formaldehid

- Titanijumapatitski fotokatalitički filter, koji neprijatne mirise, bakterije i viruse apsorbuje i razgrađuje

Prognoza za naredne dane

BEZ VETRA I S MAGLOM

Čini se da je situacija sa zagađenjem vazduha u Srbiji juče bila bar malo bolja nego prethodnih dana, a u crvenom su, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, bili Beočin, Kosjerić, Pančevo, Subotica, Užice i Valjevo. Međutim, meteorolozi najavljuju da narednih dana snega, ali ni pojave jačeg vetra neće biti, te će samim tim indeks zagađenja vazduha biti u porastu, a najkritičnije će biti na području Vojvodine, Beograda, Mačve i Podrinja, kao i u onim delovima gde postoje najveći zagađivači. - Naredne nedelje će se nastaviti maglovito vreme, a temperature će uglavnom biti iznad nule, što je znatno iznad proseka za ovo doba godine. Manje promene vremenskih prilika očekuju se za vikend, ali one će biti slabo izražene - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Komunalno preduzeće „Dimničar“

ČISTIJI DIMNJACI SMANJUJU ZAGAĐENJE ZA 10 ODSTO

Zagađenje vazduha u Beogradu moglo bi se smanjiti i do 10 odsto kada bi vlasnici stanova, kuća i zgrada u 10 centralnih gradskih opština bolje održavali dimnjake, ložne uređaje i ložili kvalitetnije gorivo, procenjuju u komunalnom preduzeću „Dimničar“. Ovo preduzeće na osnovu gradske odluke o dimničarskim uslugama pokriva oko 132.000 korisnika, odnosno domaćinstava - kuće i zgrade.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track