NAJSTARIJE ŠTAMPARSKO PREDUZEĆE PRED STEČAJEM: Čak 27 osoba sa invaliditetom ostaće na ulici
Foto: Shutterstock

UŽAS

NAJSTARIJE ŠTAMPARSKO PREDUZEĆE PRED STEČAJEM: Čak 27 osoba sa invaliditetom ostaće na ulici

Društvo -

Dramatično: U firmi „Kosmos“ poslednju platu primili su pre nekoliko meseci, i to za novembar 2018, a zarade kasne zbog velikog duga poveriocima, usled čega im je račun u blokadi

Najstarije štamparsko preduzeće u Srbiji „Kosmos“, jedna od retkih firmi u državi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pred stečajem je, a zaposleni ne primaju platu već mesecima. Da stvar bude gora, od 39 zaposlenih, njih 27 su osobe sa invaliditetom, mahom gluvonemi i gluvi.

Firma, koja je osnovana još 1961, zbog dugova poveriocima nalazi se u delikatnoj finansijskoj situaciji. Račun im je blokiran, a radnici ne primaju redovno plate.

Nenad Čubić
Nenad Čubićfoto: Kurir

Nenad Čubić, izvršni direktor sektora za opšte, pravne i kadrovske poslove u „Kosmosu“, potvrđujući sve to, dodaje da je pre dve godine, uz državnu pomoć, urađen Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR).

Država vlasnik

- Tada su potraživanja određenih poverilaca konvertovana u osnovni kapital društva. Ukupni osnovni kapital društva iznosi 202.663.486 dinara, od čega je upisan i uplaćen novčani kapital 162.663.486 dinara, a nenovčani 39.963.428 dinara (u pravima). Najveći udeo ima Republika Srbija - oko 82 odsto, posle njih Fond PIO - 13,5 odsto. Poslednju platu primili smo pre nekoliko meseci za novembar 2018, a pre toga se ne sećamo. Svi smo očajni. Niti radimo, niti smo u stečaju - kaže Čubić i dodaje da su se obraćali nadležnom Ministarstvu za rad, ali dosad nije bilo odgovora. - Tražimo samo da se nađe modus da se izvučemo iz ove situacije. Imamo vredne, obrazovane i stručne ljude. Bavimo se štampanjem flajera, obrazaca, knjiga, časopisa i najstarije smo štamparsko preduzeće u Srbiji. Od 39 zaposlenih, njih 69 odsto su osobe sa invaliditetom. Puno je poverilaca kojima dugujemo. Blokiran nam je račun. Rešenje je da se država zainteresuje za našu situaciju. Čak i stečaj da se pokrene, tada bismo imali pravo na novčanu nadoknadu, u zavisnosti od godina staža. Ovo je neizdrživo. Ljudi su očajni - priča on, a njegov kolega, radnik u proizvodnji, koji je želeo da mu ne pominjemo ime, dodaje da su svi egzistencijalno ugroženi, a preti im ulica: - Prestravljeni smo jer nemamo od čega da živimo. Potpuno smo svesni da drugi posao nećemo lako naći. Ako se ovo zatvori, ostaje nam ponovo da budemo u svoja četiri zida, bez primanja. A to je strašno! Stariji radnici su očajni. Bukvalno niko ne želi da ih zaposli, a penzija je daleko.

Reorganizacija

Sa druge strane, u Ministarstvu za rad kažu za Kurir da je u „Kosmosu“ sprovedena reorganizacija, te da su od 2017. u procesu realizacije UPPR. - Za njegovo sprovođenje nadležni su organi upravljanja u preduzeću i na njima je da realizuju poslovne aktivnosti u obimu i meri kojima bi se obezbedili tekuća likvidnost i izmirenje obaveza, a samim tim i opstanak privrednog društva. Tokom sprovođenja UPPR usledilo je odstupanje od dinamike u otplati duga prema poveriocima, što je dovelo do blokade poslovnih računa, za šta su odgovorni u „Kosmosu“, a ne ministarstvo - kažu nadležni i dodaju da je nadgledanje čitavog procesa u nadležnosti Ministarstva privrede.

U ministarstvu dodaju da je prošle godine ovom preduzeću isplaćeno 30.092.821 dinar za subvencije zarada za zaposlene osobe sa invaliditetom i za refundaciju troškova kupljenog i plaćenog repromaterijala. - U 2019. preduzeću su, u skladu sa zakonskim mogućnostima, isplaćena sredstva od 10.406.606 dinara - kazali su oni.

Kurir.rs/ R. Briza Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track