Najnovije vesti

SUĐENJE ODLOŽENO ZA FEBRUAR: Simonović i ostali optuženi nisu hteli da govore jer njihovi iskazi nisu mogli da se snime
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

preti mu osam godina robije

SUĐENJE ODLOŽENO ZA FEBRUAR: Simonović i ostali optuženi nisu hteli da govore jer njihovi iskazi nisu mogli da se snime

Društvo

BEOGRAD - Suđenje donedavnom predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću odloženo je danas pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu jer suđenje nije moglo tonski da se snimi, a Simonović kao ni ostali odgovorni nisu želeli da odgovaraju na pitanja suda i tužioca bez toga.

Suđenje je odloženo za 14. februar i biće održano u prostorijama suda u Palati pravde.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Vladimir Šporčić

Simonović se tereti da je druge optužene u ovom slučaju podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info" 12. decembra 2018. godine.

Iako je današnji pretres odložen, bivši predsednik Grocke obratio se sudu kako bi opovrgao navode koje su pojedini mediji izneli posle prethodnog suđenje, na kojem je on izneo odbranu.

Simonović je tada, pored ostalog, rekao da posle ovog procesa, "tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac".

"Poznato vam je da nisam i da neću komentarisati tok suđenja u medijima. Od prošlog suđenja do danas, mediji su pokušali moju diskusiju da prikažu kao vid pretnje. To je netačno i neistinito. Rekao sam da je zamenik javnog tužioca vršio nezakonite radnje u ovom slučaju. Tražićemo da se to utvrdi u sudskom postupku", rekao je Simonović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Privatna Arhiva/printscreen

On je istakao da postupajućem tužiocu nije uputio političku pretnju, niti javnotužilačkoj organizaciji, već da je govorio o tome da javni tužilac nije poštovao princip nezavisnosti i da je pojedine stvari prikrio.

"Da li će biti kriv za to, to je stvar suda", zaključio je Simonović i ponovio da mu nije bila namera da preti.

Njegov branilac je prethodno naveo da je uputio zahtev Visokom savetu sudstva, Društvu sudija Srbije, Udruženju tužilaca Srbije i Državnom veću tužilaca sa zahtevom da se suzdrže od komentarisanja slučaja.

Da iskaz danas daje hteo je samo oštećeni Jovanović, ali mu sud to nije omogućio jer najpre optuženi treba da završe sa odgvorima na pitanja suda, tužioca i svojih advokata.

Simonović je na početku suđenja u celosti negirao krivično delo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Privatna Arhiva, Marina Lopičić

Ostala trojica optuženih Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti" delimično su priznala krivično delo i detaljno izneli svoje odbrane.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Tužilaštvo tvrdi da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronade osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novcanu nadoknadu, nakon cega je Mihajlović podstrekao Novakovića, a on za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to ucini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 došao do garaže oštećenog gde se nalazilo putnicko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri cemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Pžar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kucu), "izazivajuci opasnost po život i telo opštećenih".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Na taj način im je pricinjena i šteta velikih razmera od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu Za Simonovica tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takode predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od pocetka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...