Najnovije vesti

PUTEVI SRBIJE DERU BEZ PARDONA: Putarina za 13 kilometara 1.860 dinara, isto kao kad vozite od Niša do Beograda i nazad!
Foto: Kurir/ Marko Smiljković

neviđenI BEZOBRAZLUK

PUTEVI SRBIJE DERU BEZ PARDONA: Putarina za 13 kilometara 1.860 dinara, isto kao kad vozite od Niša do Beograda i nazad!

Društvo
20:31h

 Za odlazak do obližnjeg hotela „Nais“ građani Niša moraju da koriste auto-put, ali ako žele da se vrate istom rutom, moraju debelo da plate

„Putevi Srbije“ su očigledno bez ikakvog plana na Koridoru 10 izgradili četiri naplatne rampe oko Niša, pa pokušavajući da naprave takozvani zatvoreni sistem naplate putarina, ispostavilo se da od grada do obližnjeg hotela „Nais“ i nazad putarina košta 1.860 dinara. To košta kao putarina od Niša do Beograda i nazad!

Odlazak i povratak iz Niša do „Naisa“, koji je od centra grada udaljen šest-sedam kilometara, preko naplatnog punkta „Niš sever“ košta 1.860 dinara u putarini. Istina, postoji i zaobilazni pravac preko Koridora, ali vozač ne sme da se vraća putem kojim je došao nego mora da nastavi za Skoplje, pa vodi računa da s auto-puta siđe na naplatnoj stanici „Niš jug“, u naselju Novo selo, gde će ga putarina koštati 20 dinara. To je, istovremeno, dva i po puta duži put - oko 26 km.

Grafika: Branka Ribar
Grafika: Branka Ribar

Uz sve to, ako se ide iz Niša do „Naisa“, postoji takozvani čamurlijski, odnosno stari put prema Aleksincu, čiji se deo ovih dana rekonstruiše, ali kada proradi, predstavljaće još jednu „rupu“ u zatvorenom sistemu naplate jer će do „Naisa“ i Aleksinca moći da se stigne mimo auto-puta.

Još jedna od nelogičnosti jeste i ta što Nišlije koje imaju gradsku kartu za besplatan prolazak auto-putem između četiri naplatne stanice moraju takođe da plate putarinu od 1.860 dinara ako do hotela „Nais“ krenu preko rampe „Niš sever“ i hoće istim putem da se vrate.

Građevinski inženjer Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) kaže da je njegova struka spoj zdravog razuma, logike i mnogo matematike, čega u projektu sa četiri naplatne rampe oko Niša uopšte nema. - Objašnjenje za četiri rampe je bilo da se protok saobraćaja od Horgoša do Preševa ubrza. Plan još iz osamdesetih godina bio je da se proširi naplatna rampa „Nais“ jer je za to bilo uslova, a ne da se ona ukloni i izgrade četiri rampe.

JP „Putevi Srbije“

BEZ ODGOVORA

foto: Vladimir Šporčić

Zoran Drobnjak, v. d. direktora JP „Putevi Srbije“, juče nije želeo da odgovara na pitanja u vezi s konfuzijom koju su izazvale nove naplatne rampe kod Niša. - Pošaljite pitanja na zvanični mejl „Puteva Srbije“ - ponovio nam je nekoliko puta, tvrdeći da je u gužvi. U „Putevima Srbije“ juče nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili ovim povodom, već su nam najavili odgovore za danas.

Sve četiri rampe nisu planirane prostornim planom, pa zato nisu ni ucrtane. Dobio sam odgovor da su previše sitne, pa nisu mogle da se ucrtaju?! To sa „Naisom“ je problem, a kako će tek da reše onaj s naplatnim rampama „Matejevac“ i „Malča“ jer još nije rešena vlasnička struktura parcela, a „Putevi Srbije“ su dobili dozvolu za gradnju - komentariše Dašić.

On kaže da je NKD podneo pritužbu na rad nadležnog inspektora zbog sumnji da je napravio niz propusta, nije ih evidentirao niti ukazao na njih pre početka gradnje naplatnih rampi oko Niša.

Dodatni problem koji se zbog četiri rampe javio jesu ogromne gužve u širem centru Niša jer svi koji su ranije iz naselja u naselje išli auto-putem sada idu kroz grad, pa se u centru stvara kolaps. Zbog toga ogroman problem imaju privatne firme i distributeri koji svaki dan odvoze robu jer zbog veće kilometraže troše više benzina.

Kurir.rs/ Marko Smiljković 

Foto: : Kurir/ Marko Smiljković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...