Najnovije vesti

POOŠTRENA KONTROLA NA AERODROMU: Svima mere temperaturu zbog opasnog koronavirusa
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mere

POOŠTRENA KONTROLA NA AERODROMU: Svima mere temperaturu zbog opasnog koronavirusa

Društvo

Specijalne kamere: Onaj kome se izmeri povišena temperatura biće smešten u karantin, a zatim prebačen na Infektivnu kliniku, gde će se dalje pratiti njegovo stanje

Nakon što se u Kini pojavio novi smrtonosni koronavirus, koji je već počeo da se širi na druge zemlje, na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu juče je postavljena najmodernija termovizijska kamera kao konkretan vid borbe protiv virusa od koga je do sada umrlo najmanje 17 i obolelo preko 540 osoba.

Pored ove termovizijske kamere, koja detektuje povišenu telesnu temperaturu, što je jedan od prvih znakova virusa, moraće da prođu svi putnici beogradskog aerodroma.

Ako se utvrdi da neko od putnika ili zaposlenih ima povišenu temperaturu, on će se smestiti u karantin, a zatim prebaciti na Infektivnu kliniku, gde će se dalje pratiti njegovo stanje. Takođe, kako je rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Srbija je jedna od retkih zemalja koja već ima reagense za utvrđivanje najnovijeg virusa, i to upravo na Infektivnoj klinici.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bez panike

- U Srbiji trenutno nema mesta za paniku. Ministarstvo zdravlja je preduzelo sve mere kako bi sprečilo pojavu tog virusa u našoj zemlji. Radimo sve što preporučuje SZO, čak i više od toga, i njihov predstavnik u Srbiji je rekao da je naša zemlja apsolutno u rangu svih razvijenih evropskih zemalja - rekao je juče na beogradskom aerodromu ministar Lončar, koji je i sam prošao pored termovizijske kamere.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje „Batut“ rekla je da je Srbija potpuno spremna i za sprovođenje zdravstvenog nadzora na graničnim prelazima ukoliko SZO proglasi virus pretnjom za globalno zdravlje.

Sanitarna kontrola

- Već smo imali takva iskustva kada je pretila globalna opasnost od SARS i ebole. Zdravstveni nadzor radi se nad putnicima koji su boravili na području gde je prijavljeno prisustvo virusa. To znači da u momentu ulaska u zemlju putnici prolaze kontrolu sanitarne inspekcije i od nje dobijaju rešenja o sprovođenju zdravstvenog nadzora - rekla je Kisićeva i dodala da su to uobičajene mere koje omogućavaju da se svede na minimum mogućnost daljeg širenja infekcije.

Strah od epidemije trenutno se širi u svetu jer će milioni Kineza ove sedmice putovati svojim kućama na proslavu Nove godine u subotu. Zbog velike opasnosti od širenja zaraze SZO je juče na hitnom samitu odlučivao da li će biti proglašena međunarodna zdravstvena opasnost.

Širi se zaraza

Prvi slučaj u SAD

Žarište infekcije izbilo je u kineskom gradu Vuhanu, gde je infekcija preneta sa životinje na čoveka. Zaraza je već preneta u Južnu Koreju, Tajland, Japan, a pre dva dana je zabeležen i prvi slučaj u SAD. Reč je o muškarcu (30) iz Vašingtona koji se nedavno vratio iz Kine i koji se nakon hospitalizacije nalazi u dobrom stanju. Kineske vlasti upozorile su juče građane da ne putuju u Vuhan, a one koji su tamo da ne napuštaju ovaj grad.

Kurir.rs/ Jelena Pronić  Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...