OBELEŽITE SVETOG SAVU UZ KURIR: U nedelju, 26. januara, DVA POKLONA! Ikona Sveti Sava u zlatotisku i magazin Lena
Foto: Kurir

OBELEŽITE SVETOG SAVU UZ KURIR: U nedelju, 26. januara, DVA POKLONA! Ikona Sveti Sava u zlatotisku i magazin Lena

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici u ponedeljak, 27. januara, slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju. Uoči slave, u nedelju, 26. januara, u Kuriru vas čeka DVA POKLONA - ikona Sveti Sava sa zlatotiskom i molitvom i najbolji porodični magazin Lena.

foto: Kurir

Sveti Sava se slavi kao zaštitnik škole, učitelja i đaka. Ustanovljen je kao školska slava 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja".

Savindan se u školama slavio sve do 1945. godine, kada je odlukom tadašnjih vlasti ukinut. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, od devedesetih godina prošlog veka ponovo se praznuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Novi broj magazina Lena vas savetuje: BACITE CIGARETE - ne uništavajte decu a spasite sebe!

Pročitajte i sve šta treba da znate o skijanju, članak o princu Hariju i njegovoj ljubavi prema Megan zbog koje je napustio kraljevstvo, kao i intervju sa Milicom Pavlović, koja za Lenu otkriva: Ponosna sam što potičem iz malog mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track